zaterdag 5 december 2015

Wat je aandacht geeft.. groeit!

Je denken is een instrument. Een kostbaar, kwetsbaar instrument. Het denken is een middel om je leven vorm te geven, te sturen. Het denken is de motor als het gaat om creatie. Het vertelt je hoe je iets voor elkaar kan krijgen, het levert je beelden en het voorstellingsvermogen.

Het is hetzelfde voorstellingsvermogen wat we ook wel eens fantasie noemen of visualisatie. Het denken is de drijvende kracht hierachter. Het stelt je in staat om in gedachte al iets voor je te zien. Iets of een situatie die je nog maar enkel in je hoofd hebt gefabriceerd.

Beelddenken
Elk voorwerp, elke gebeurtenis waar jij een actieve in rol hebt gespeeld heeft doorgaans van te voren in een gedachte bestaan. Het bestond al in je hoofd, misschien wel als beeld als je een beelddenker bent. Dan zie je het al voor je. Je maakt het beeld van wat je wilt maken als je bijvoorbeeld met een homp klei bezig bent of als je een doos met kleurpotloden hebt gepakt. Je bedenkt hoe je het vorm gaat geven, wat je er ongeveer uit wil laten komen.

Woorden of gevoelens
Als je niet zo'n beelddenker bent dan heb je er wellicht gedachten over gehad. Je hebt ze in woorden in je hoofd uitgesproken. Je hebt er meerdere keren over nagedacht of de verschillende opties overwogen. En als je een gevoelsmens bent dan heb je er gevoelens over. Je voelt of iets wat je wilt bewerkstelligen goed of fout zou kunnen gaan. Je luistert naar je gevoel bij het nemen van een beslissing of je wel of iets niet zult doen of zult laten.

Focus is richten van aandacht
Kortom.. focus. Focus is het richten van aandacht. Aandacht is de energie die je bundelt door het denken te activeren of door enkel aanwezig te zijn. Met aandacht iets doen wordt beschreven als een activiteit in met name de Mindfulness. Immers als je iets met aandacht doet, dan focus je daar op. En focus is nodig om de energie van je denken te sturen. Om je gedrag aan te sturen of om jezelf af te leiden van iets wat je niet wilt denken of om je te concentreren op een taak.

Wat je denkt is waar
Focus maakt wat je waar kan maken en dat kan zowel negatief als positief zijn. Als je je focus voortdurend hebt gericht op wat er allemaal fout kan gaan, dan geef je je aandacht aan risico's, aan rampgedachten, aan nare gebeurtenissen. Je hebt ze waarschijnlijk allemaal zeker een paar keer in je hoofd meegemaakt en doorleefd hebben met alle nare gevoelens en angst vandien. MRI scans laten ook zien dat onze hersenen niet zo goed onderscheid weten te maken tussen iets wat je enkel denkt en voorstelt alsof het gebeurt en datgene wat daadwerkelijk gebeurt. De focus alleen al bepaalt wat je ervaart en hoe je reageert. Denken aan kots kan al maken dat je misselijk wordt, denken aan een verkeersongeval kan maken dat je angst ervaart en denken aan vlooien maakt dat je jeuk krijgt.

Je bent niet je denken
De focus van je denken kan je veranderen al denken mensen vaak dat dit niet kan. Je bent immers niet je gedachten. Je gedachten komen en gaan en daarmee zou jij dan ook verdwijnen als je je denken was. Ze worden getriggerd door ervaringen uit het verleden, door gevoelens en overtuigingen. Door allerlei negatieve en positieve energieën die je er in stopt. Als je dan toch aandacht geeft aan je denkbeelden dan kan je maar beter zorgen dat het leuk is. Dat je je focus veranderen kan van negatief naar positief. Je hersenen zullen reageren op wat je creëert in je hoofd immers.

Zichzelf vervullende voorspelling
Wat je aandacht geeft groeit, ervaar je en maak je uiteindelijk zelfs waar in je (mentale) realiteit. Sommige gedachten werken als een zichzelf vervullende voorspelling.. dat wat je denkt wordt werkelijkheid en op die manier heb je altijd gelijk gehad. Je focus ligt op wat je bedacht had en zo kan je een leven lang lijden onder gevoelens van afwijzing, angst of somberheid. Je ziet eenvoudigweg het andere niet meer. Het is "onzichtbaar" voor je geworden en dat waar je op focust is "waar" en aanwezig. Je hersenen zijn een instrument net als je denken.. Dan kan je maar beter zorgen dat je het goed weet te bedienen.

Geen opmerkingen: