zondag 20 december 2015

Vrouwencounseling, counseling en coaching voor vrouwen


"Waar ben jij in gespecialiseerd?" "Wat is jouw specialisatie?" Deze vragen kreeg ik laatst van diverse mensen. Als je opgeleid bent als psycholoog of counselor dien je kennelijk ergens in gespecialiseerd te zijn? Marketingtechnisch dien je ook een specialisatie te hebben. Ergens waar je heel goed in bent, waar je uniek in bent, waar mensen je aan kunnen herkennen. Een aantal dagen kraken mijn hersenen. Ik praat er eens over met anderen en dan kom ik tot een conclusie.

Counseling
Hmmm dacht ik.. waar ben ik in gespecialiseerd. Ja .. in counseling .. de methodiek op zich is al een specialisatie omdat het anders is dan reguliere psychologische hulpverlening. Echter counseling zegt mensen verder heel weinig, heb ik gemerkt. En als specialisatie niet echt duidelijk. Wat is het? Psychosociale hulpverlening voor psychisch gezonde mensen met tijdelijk psychisch probleem zoals angst, depressie, stressproblematieken als overspannenheid en burn-out maar ook problemen met zelfvertrouwen of een negatief zelfbeeld.

Mediation
Ik ben ook gespecialiseerd in conflictbemiddeling. Immers ben ik me gaan specialiseren in de kennis die ik al had van het juridische vlak van slachtofferzorg naar bemiddeling. Juridisch werken gecombineerd met het psychologisch werk van de counseling. Dan kom je uit bij mediation. Nog zo'n term die niet veel mensen echt weten te doorgronden. Wat kan je ermee? Onder meer relatie problemen aanpakken en helpen oplossen. Bemiddelen bij conflicten of nare gebeurtenissen zodat men er samen beter uit komt. Een win/win situatie creëren.

Cliënten
Kijk ik echter naar mijn klantenkring dan help ik voornamelijk vrouwen. Laatst kreeg ik de vraag: "wat voor klachten behandel jij meestal?" Ik zei: vrouwen die tijdelijke psychische problemen hebben zoals angst en paniekklachten.  Vrouwen met stress klachten doordat ze iets naars hebben meegemaakt zoals ziekte, overlijden of een gedwongen verhuizing door scheiding of faillissement, vrouwen die uit een huiselijk geweld situatie komen, vrouwen die in hun jeugd zijn verwaarloosd, mishandelt of misbruikt. Vrouwen die stress hebben op het werk of faalangstig zijn, die onzeker zijn en geen rust kunnen vinden. Vrouwen die problemen hebben met hun ouders, vrienden of in hun huidige relatie. Kortom.. heel veel en vaak vrouwen.

Specialisatie
Als ik ergens in gespecialiseerd ben zo ondertussen dan is het wel in het behandelen van vrouwen en specifieke vrouwenklachten op psychologisch gebied. Dat kan ik nu toch wel zeggen na 2 jaar. Vandaar dat ik er een aparte site voor gemaakt heb: Vrouwencounseling. Mijn Twitter account heb omgedoopt tot vrouwcounselor (vrouwencounselor was te lang voor Twitter). En nu heb ik de volgende keer antwoord op de vraag over mijn specialisatie: vrouwencounseling. Want daar heb ik zo langzamerhand veel "verstand" van  en ik tevens ervaringsdeskundig therapeut. 

Geen opmerkingen: