dinsdag 15 december 2015

Waarom je vergeven enkel doet voor jezelf


Vergeven en vergeten? Dat hoor je wel eens als mensen het hebben over wat er gebeurd is. Als het heel zwaar of ernstig is geweest dan is dat nog best moeilijk. Vergeven lukt op den duur nog wel maar vergeten? Dat nooit!

Waarom is het beter om te vergeven?
Vergeven van wat er gebeurd is, is eigenlijk iets wat je niet doet voor de ander maar voor jezelf... Dat klinkt voor veel mensen vreemd in de oren. "Hoezo? Als ik iemand iets vergeef dan vergeef ik een ander dat.. dat doe ik niet voor mezelf" zeggen ze dan. Toch wel want vasthouden aan boosheid is een emotie die je continu in  jezelf voelt. Het is net zoiets als een brandend kooltje stevig in je hand vasthouden in de hoop dat een ander pijn lijdt maar de enige die pijn lijdt ben jij...

Woede, wrok, haat en boosheid
De pijn van hetgeen is aangedaan leidt vaak tot woede, wrok, haat en boosheid. Dat zijn hele nare emoties om te ervaren. Ze doen psychisch pijn, je lichaam voelt gespannen, je bloeddruk stijgt er van, je hart gaat er sneller van kloppen. Het kan zijn dat je er slecht door slaapt, nachtmerries hebt en regelmatig prikkelbaar reageert omdat een situatie je al gauw teveel wordt of doet denken aan wat er in het verleden is gebeurd. Het is daarom dat verwerken van hetgeen je aangedaan is, zo belangrijk is.

Verwerking van leed
Bij het verwerken van hetgeen je is aangedaan horen pijnlijke emoties. Daar kom je helaas niet onderuit. Om iets goed te verwerken is het belangrijk dat je die pijnlijke gevoelens durft toe te laten. Dat ze er mogen zijn. Dat ze op die manier een eigen plaatsje krijgen in jouw psyche. Het is niet bedoeling om hier langdurig door overspoeld te raken maar het is wel belangrijk dat ze geuit mogen worden, erkend worden, dat er acceptatie komt. Dat het is zoals het is en is gebeurd.

Vergeving
Uiteindelijk als al die nare gevoelens en emoties er mogen zijn dan kan je acceptatie en berusting vinden. Dan mag het er zijn en kan je er een stukje zingeving uit halen. Je kan kijken wat je er uit geleerd hebt, wat je kan doen om je levenspad in de toekomst zo prettig mogelijk te maken. Daar hoort ook een stukje vergeving bij. Niet voor de ander.. maar voor jezelf. Om rust te krijgen, om het af te kunnen sluiten. Vergeten hoeft niet.. immers het is gebeurd, je bent er door heen gegaan. Het maakt je tot wie je nu bent en dat is goed zo.

Psychosociale counseling en verwerking
Als je moeite hebt met het verwerken, accepteren en loslaten van oude nare ervaringen uit het verleden dan neem gerust contact met mij op voor counseling. Het is helend en helpend om samen te kijken welke nare ervaringen nu nog zo'n impact hebben op je dagelijks leven en hoe je deze een plekje kan geven zodat je er geen last meer van hebt. Neem voor meer informatie contact met mij op via minervacounseling@gmail.com

Geen opmerkingen: