zondag 6 december 2015

Mooie mensen in een psychosociaal experiment

Shea Glover deed een psychosociaal experiment als onderzoek en schoolopdracht bij haar medestudenten op de opleiding van de beeldende kunsten.

Met een camera ging ze op pad om haar collega studenten te filmen terwijl ze enkel aangaf dat ze mooie dingen aan het filmen was. Verder zei ze niets. Ze had wilde kijken hoe mensen reageerden als ze zoiets deed en zei zonder er verder een verhaal van te maken.

Emoties, gevoelens, gedachten
Het is mooi om te zien hoe de verschillende mensen reageren op haar mededeling dat ze mooie dingen aan het filmen is. Je ziet allerlei emoties, gevoelens en gedachten voorbij komen in de reacties. Blijdschap, verlegenheid, bescheidenheid, ongeloof, boosheid, afweer, onverschilligheid, vreugde, uitbundigheid, gevleid zijn.. een heel scala aan menselijke reacties komt tot uitdrukking door dit simpele experiment.

Wat laat het zien?
Het is duidelijk dat mensen heel verschillend reageren en dat hun reactie een spiegel is van hoe ze over zichzelf denken. Als je je zelf niet knap vindt dan reageer je ongelovig om misschien zelfs wel boos, voel je je voor de gek gehouden of misschien zelfs wel beledigd. Echter als je jezelf wel aardig vindt dan voelt het als een bevestiging of compliment. Het kan zelfs iemand die onzeker is over zijn of haar uiterlijk even een gevoel van zekerheid bieden. Een compliment over het uiterlijk is een simpel gebaar met grote gevolgen zoals je kan zien in het filmpje. Het doet iets met de ander. Afhankelijk ook van hoe de ander over zichzelf denkt.

Geen opmerkingen: