woensdag 2 december 2015

Een nieuw hoofdstuk beginnen en het oude afsluiten

Soms loop je vast in je leven of moet je eerst iets afsluiten voordat je verder kan. Het leven is te vergelijken met een boek. Het boek kent een inleiding die gaat over hoe je ontstaan bent, waarom je geboren bent, waar je vandaan gekomen bent. Soms is er een dankwoord voor het feit dat je geboren en soms ook niet.

Daarna komen de hoofdstukken. Jouw boek kent een hoofdstuk wat gaat over je babytijd, over je peuter en kleutertijd, over je kindertijd en puberteit (of moet ik zeggen.. pubertijd). Elk hoofdstuk kent een begin en een einde. Er is vast van alles gebeurd in deze hoofdstukken. Je hebt inmiddels al aardig wat meegemaakt terwijl je nu dit leest. Er ligt een hele geschiedenis achter je.

Die geschiedenis kent leuke perioden en vast ook minder leuke perioden. Je ging door fasen heen waarbij je jezelf ontwikkelde van baby naar kind naar puber en uiteindelijk naar volwassene. Een groeiproces is niet alleen een lichamelijk iets. Er vindt tegelijkertijd ook een geestelijke groei en ontwikkeling plaats en een spirituele groei.

Levenservaring
Je levenservaringen maken degene die je nu bent, of je daar nu blij mee bent of niet. Levenservaringen die leuk en makkelijk waren, maken je doorgaans een relaxed en vrolijk mens maar ook een mens die nog weinig echt diepgaand ervaren heeft. Die niet weet wat het is om ergens voor te moeten knokken of uit te moeten klauteren. Die niet geleerd heeft om te herstellen na forse tegenslag en het nog een keer te proberen.

Levenservaringen die moeilijk of zwaar waren, maken je een mens die wat deuken en beschadigingen opgelopen heeft. Afhankelijk van de zwaarte van deze ervaringen en de kracht die jij in je als persoon hebt, heb je hier door heen geslagen. Je hebt het doorleeft en misschien zelfs wel overleeft. Vaak kom je er sterk uit maar soms ook niet en heeft het je ernstig verzwakt of maakt het je huidige leven nog steeds erg moeilijk.

Zingeving
Om ergens van te helen, te genezen of boven op te komen is het belangrijk dat we als mens door een helingsproces heen gaan. Dat er gekeken wordt naar wat er gebeurd is, welke impact het heeft gehad en welke zaken of dingen er nu nog spelen waar we last van hebben. Het is ook nodig om het te verwerken, emoties en gevoelens hierover te uiten en het een plekje te geven. En daarna is het nodig om het hoofdstuk af te kunnen sluiten en constructief verder te kunnen gaan. Er zingeving in te zien en hierop als mens op voort te bouwen.

Afsluiting
Daarvoor is het nodig dat je een moeilijk hoofdstuk in jouw boek ook kan afsluiten. Dat het voltooid verleden tijd wordt. Dat je er vrede mee kan krijgen en niet blijft hangen in verdriet, depressie, woede, wrok of boosheid. Als je merkt dat je telkens weer boos wordt of verdriet krijgt over situaties of gebeurtenissen in je leven, kan het zijn dat je bezig bent met oudere hoofdstukken zonder dat je er misschien wel erg in hebt. Dat je bezig bent met het telkens weer herlezen van de oude nare perioden en dat deze doorklinken in je heden en nogal toekomstbepalend zijn geworden.

Het wordt tijd om dan af te sluiten.. het hoofdstuk definitief dicht te slaan en de hoofdstukken die er na komen niet meer in pijn of stress te ervaren. Een nieuw hoofdstuk waarin je terug kan kijken op een periode die voorbij is, die moeilijk was maar waar je nu van kan zeggen: "het is goed geweest nu.. ik ben blij met wie ik nu ben en hoe het nu gaat".  Als je daar graag hulp bij wilt neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Geen opmerkingen: