zondag 8 november 2015

Samen rouwen.. samen afscheid nemen.. op je eigen manier

Samen ergens voor staan, samen een klus klaren, samen je emoties delen als er iets ergs is gebeurd, samen rouwen.. samen afscheid nemen. Dat wat je samen doet heeft een grote impact. Ergens alleen voor staan is soms moeilijker dan dat je er samen voor staat. Het kan enorm helpend zijn om samen ergens voor te gaan.

Groepsgebeuren
Mensen zijn van nature geen solitaire wezens. Onze evolutie laat zien dat we altijd in groepen hebben geleefd. Als eenling kan je niet of nauwelijks overleven. Voortplanting is sowieso uitgesloten en dat maakt dat je genen niet meer doorgegeven worden.

Zorgen voor voldoende voedsel, onderdak en warmte is moeizaam als je dat allemaal alleen moet doen. Zelfs in hedendaagse survival programma's gaan mensen er niet alleen op uit want wie moet je dan helpen als er iets mis gaat? Wie is er als je even een handje nodig hebt? Wie zorgt er voor je als je ziek bent?

Sociale wezens
Mensen zijn sociale wezens. Dat is nodig om als mens te overleven. We hebben anderen nodig. In je eentje in een inzameling doen is bijvoorbeel onmogelijk. Je hebt anderen nodig die je willen helpen, die willen doneren, die willen helpen met het verwezenlijken van een doelstelling. Als we een klus willen klaren dan gaat het zo veel sneller, makkelijker en beter als je dat niet alleen hoeft te doen. We hebben elkaar nodig om dingen te bereiken.

Leren
We hebben anderen nodig om van te leren. Om te leren hoe iets wel of beter niet gedaan kan worden. Wat handig en verstandig is en wat niet. Een kind leert van een verzorger of leraar hoe je iets doet en ze leren van elkaar hoe je samen kan werken, hoe je vriendschappen en bondgenootschappen sluit. Je leert hoe je conflicten oplost, hoe je relaties met elkaar aan gaat en kinderen groot brengt.

Afscheid nemen
Ook afscheid nemen doe je samen. Gedeelde smart is halve smart, zegt een gezegde. Samen rouwen, samen verdriet delen, er over praten is helpend om een afscheid te verwerken. Afscheid nemen en dat wat verloren is, herdenken, doen we allemaal op ons eigen manier maar als we het samen doen dan ontstaat er iets bijzonders, iets wat heel krachtig is. Via rituelen en dat wat ons geleerd wordt via onze eigen cultuur en opvoeding nemen we afscheid.

Haka
Onderstaand filmpje laat een bijzonder indrukwekkend afscheidsritueel zien in Nieuw Zeeland. Het is de Haka dans van de oorspronkelijke bevolking van Nieuw Zeeland, de Maori's. Deze Haka wordt vaak samen uitgevoerd bij bijzondere gelegenheden zoals een welkom of een afscheid. Hier zie je hoe een jongensschool afscheid neemt van een leraar die erg geliefd was.. Hij is overleden en als de rouwwagen arriveert zie je hoe ze op een hele mooie en unieke manier een laatste eerbetoon en afscheid nemen van hun Mr. Dawson Tamatea.

Geen opmerkingen: