maandag 2 november 2015

Huiselijk geweld.. gedragspatroon wat generaties lang wordt door gegeven

Huiselijk geweld wordt vaak van generatie op generatie overgedragen als gedragspatroon. Als kinderen leren dat het "normaal" is om tegen elkaar te schreeuwen, te intimideren of te slaan dan weten ze later niet beter. Ze leren via de rolmodellen van vader en moeder in hun leven hoe ze zich dienen te gedragen als mens, als ouder en als partner en wat "normaal" is, in hoe ze behandeld worden.

Mensen willen later soms wel anders leven maar doordat ze niet geleerd hebben hoe en wat ze dan anders kunnen doen, blijven ze in dezelfde schadelijke patronen van hun ouderlijk thuis leven. Onbewust vaak...in een vicieuze cirkel.

We hadden zo'n klik!
Ze kiezen vaak partners waar ze een "klik" mee voelen, echter die klik is vaak helaas een vertrouwd gedragspatroon van vroeger toen ze thuis dit ook mee maakten De "klik" is niet zelden het vertrouwde gevoel van elkaar al jarenlang te kennen, wat inderdaad ook zo is .. het relatiepatroon is bekend, het is vertrouwd. Relatie patronen van het ouderlijk huis worden op die manier overgedragen op de eigen relatie. En kinderen die geboren worden in deze relaties en hier in opgroeien, geven het weer door aan hun kinderen. Dit heeft vervolgens een lange geschiedenis van huiselijk geweld tot gevolg. Het houdt daardoor niet op.. niet vanzelf..

Emotionele verwaarlozing
Als je zelf in een relatie zit waarin je geen liefde krijgt, geen respect of geen aandacht dan praat je over huiselijk geweld in de zin van emotionele verwaarlozing. Je leeft in een liefdeloze omgeving waarin geen zorg of troost voor je is. Je kan op niemand terugvallen want je kwetsbaarheid tonen of het aangeven van je behoeften wordt afgedaan als aanstellerij, aandachttrekkerij of zwakheid. Er is geen of nauwelijks affectie meer voor je.

Geestelijke mishandeling
Is er sprake van vernederingen, continu geruzie, het op "eieren moeten lopen", angst voor de buien van je partner, intimiderende opmerkingen, bedreigingen, sarcasme, cynisme of hatelijkheden die voortdurend op je afgevuurd worden dan spreek je van geestelijke mishandeling. Iemand die je dagelijks negatief aanspreekt, je voortdurend bekritiseert of psychisch pijn doet, is iemand die zich verbaal agressief en gewelddadig opstelt. Je spreek dan ook over huiselijk geweld.

Vaak worden deze vormen van huiselijk geweld (en vaak ook kindermishandeling daardoor!) niet herkend als gewelddadige situaties. Toch zijn ze ontzettend schadelijk voor mensen en kinderen vooral als je hier jarenlang aan bloot gesteld te wordt.  Het maakt dat je een laag zelfbeeld krijgt, voortdurend aan jezelf twijfelt of je tekort voelt schieten, jezelf misschien wel minderwaardig voelt en je kan er heel angstig van worden of depressief.

Huiselijk geweld houdt meer in dan alleen fysiek geweld. Ook geestelijke mishandeling en emotionele verwaarlozing vallen hieronder en gaan vaak samen in dit soort relaties.Zoek hulp!
Er is maar één manier om huiselijk geweld te stoppen.. en dat is door hulp te zoeken. Hulp te vragen. Zorg dat je psychische ondersteuning krijgt om uit die cirkel van geweld te stappen. Om te leren hoe het anders kan. Om te begrijpen hoe de oude gewelddadige patronen uit je jeugd doorwerken in je heden en je toekomst. Om te zorgen dat het stopt.. voor nu en voor altijd...!

Counseling kan je hier mee helpen.. neem contact met me op voor een afspraak om te kijken hoe je uit de cirkel van geweld kan komen.

Geen opmerkingen: