woensdag 18 november 2015

Hormonale veranderingen en de uitvinding van een nieuwe "jij"


"Ik ben mezelf niet meer.. Ik voel me als een vreemde in mijn eigen lichaam." Herken je deze uitspraken? Vrouwen kunnen deze uitspraken regelmatig doen vooral nadat er veranderingen zijn geweest in hun leven of in hun lichaam. Onder invloed van externe maar ook interne omstandigheden kan je het gevoel hebben dat je jezelf ergens bent kwijt geraakt. Alles wat je vertrouwd is, is weggevallen of voor je gevoel niet meer bereikbaar. Je hebt te "dealen" met allerlei moeilijke situaties of omstandigheden en soms vraag je je dan af waar die vrolijke of zelfverzekerde "jij" is gebleven?

Chaos
Een gevoel van verwarring, onrust of mist in je hoofd duidt er op dat er veel speelt in je leven en dat je psyche op dat moment even het overzicht kwijt is. Dit kan zijn bij grote veranderingen op je werk, in je relatie maar ook na een bevalling of in de overgang naar de menopauze. Je wordt geconfronteerd met een brein wat last heeft van stress, misschien wel overprikkeld is door de vele informatie die het te verwerken heeft of je bent gewoon doodmoe van alle veranderingen die je door maakt en waar je niet om gevraagd hebt. Het overkomt je en het is even teveel.

Time out
Het is tijd voor een "time out". Even rust. Extra slapen kan helpend zijn om je bewustzijn die rust te geven om alles te verwerken. Immers tijdens de slaap en in dromen verwerk je stiekem een hoop van wat je overdag in het waakbewustzijn hebt meegemaakt. Verder kan het helpend zijn om je te ontspannen en ontspannende dingen te doen. Afleiding te zoeken om het piekeren te stoppen en even uit je "hoofd" te gaan door actief en gefocused bezig te zijn met iets anders. Dat kan een hobby of een sportieve activiteit zijn. Een afwisseling van fysieke beweging en rust is een goede combinatie.

Acceptatie
Laat het maar gebeuren. Ergens tegen vechten kost je bakken met energie en een gevecht tegen wat in jezelf plaats vindt is al helemaal een verloren strijd. Die kan je nooit winnen. Het is hetzelfde als stroomopwaarts willen zwemmen in een rivier. Het put je uit. Acceptatie wil niet zeggen dat je je ergens bij neer legt en er helemaal niets meer aan doet. Dat is capitulatie. Acceptatie wilt zeggen dat je erkent dat het nu even zo is, dat dit nu ook bij jou hoort en vandaar uit ga je kijken wat je nodig hebt om er goed doorheen te komen.

Vrouwencounseling
Minerva Counseling is gespecialiseerd in vrouwencounseling. Deze counseling wordt gegeven vanuit een stappenplan speciaal aangepast op vrouwen en hun levensfasen. Fasen waarin we geconfronteerd worden met hormonale disbalans, stress en overbelasting of angst, somberheid of paniekgevoelens. Counseling is helpend en helend om hier goed doorheen te komen.

Geen opmerkingen: