donderdag 26 november 2015

Counseling om je psyche te ordenen en op te ruimen

Ken je dat? Dat het er wel in zit maar niet uitkomt? Dat het even niet lekker gaat maar dat je weet dat je het heus wel kan? Dat er wat dingen op de plank liggen die nog niet helemaal helder zijn in je hoofd. Dingen die je nog even moet verwerken of een plaatsje moet geven.

Je psyche als boekenkast
Je hoofd ziet er van binnen dan uit als een overvolle boekenkast. Er ligt van alles in wat je in de loop der jaren hebt verzameld aan ervaringen, aan belevenissen en aan dingen die je moeilijk vond. Soms heb je het zorgvuldig in een potje gedaan met een dekseltje er op en een negatief etiket. Niet aankomen! Gevaarlijk.. als je dit opent dan komt er een hoop "shit" naar boven.

Uitstellen en Opstapelen
Er liggen zaken die eigenlijk al heel lang je aandacht behoeven maar waar je maar niet aan toe kwam. Die je uitgesteld hebt, die je liever niet meer bekijkt en er liggen zaken bij die je eigenlijk wel kwijt kan. Die je niet meer wilt hebben maar waar je gewoon nog geen aandacht aan hebt besteed. Ondertussen belemmeren die zaken je wel behoorlijk in je huidig functioneren en schiet het niet op.

Waar te beginnen?
Nou kan je daar allemaal etiketjes op plakken als "Afblijven", "niet aankomen", "later doen bij rust" etc. maar dat schiet niet op. Het stapelt zich alleen maar op en de boekenkast wordt voller en voller met troep en niet gelezen boeken. Het wordt onoverzichtelijk. Je kan niet meer precies vertellen waar je nou echt last van hebt. Het wordt verwarrend en je kan niet meer goed herleiden wat nou met wat in verband staat. Waar moet je beginnen?

Oppakken en Verwerken
Dan kan je wel wat hulp gebruiken om de zaken een voor een weer eens op te pakken. Dat is dan wel fijner als je daar professionele hulp bij krijgt. Iemand die met je mee kijkt en je opvangt als de moeilijkere "boeken" aan de orde komen. Iemand die je de juiste vragen stelt en samen met je kijkt wat er wel en niet weg kan. Dat is counseling! Zo werkt het. Samen de psychische boekenkast uitruimen en opruimen.

Resultaat
Counseling werkt resultaatgericht. Het helpt met ordenen en structureren zodat je weer overzicht krijgt in wat er speelt. De psychische probleemgebieden worden in kaart gebracht en de moeilijke zaken worden een voor een opgepakt en uitgewerkt totdat ze geen probleem meer vormen.

Een opgeruimde psyche functioneert veel beter
Zaken worden opgeruimd, sommige zaken die niet langer nodig zijn worden uit de boekenkast verwijderd (denk aan emotionele pijn, heftig verdriet, angsten). En het resultaat is dat je goed geordende en geanalyseerde boekenkast over houdt waar jij weer het gevoel van hebt dat je weet wat er speelt, hoe je het ermee verder kan en dat je je er prettig en goed bij voelt.

Als jij graag ook eens al die oude "troep" kwijt wilt en verder wilt met echt leven, dan neem contact op voor counseling. Het werkt echt! Zie voor meer info Minerva Counseling en Mediation

Geen opmerkingen: