zaterdag 17 oktober 2015

Tijd voor Actie! Dierenhulp Roemenië..

Nou eens even iets heel anders.. Mijn lieve grote schat.. Mila.. is een Roemeense Terrashond. En vandaag wordt ze, volgens haar dierenpaspoort 1 jaar oud!! Happy Birthday Mila.

Ik heb haar 7 maanden geleden geadopteerd omdat er in Nederland nauwelijks nog een fijne gezinshond meer te vinden was die bij katten en kinderen kon. Ons castratie beleid functioneert prima. Weinig ongewenste nestjes meer en behoudens de broodfok hebben we het aardig onder controle in NL als het gaat om honden.

Asielhonden
Er zitten veel pitbulls, mastiffs en staffordshires en dat soort honden in de asielen.. zo zonde.. die durf ik echt niet in huis te nemen met onze katten en kids. Een keer vond ik een hond die wel paste bij ons gezin maar daar waren 10 optanten voor.. Uiteindelijk vonden we een lieve pup via een rescue organisatie in NL die samenwerkte met shelters in Roemenië. Een daarvan was die van Ioana...

Shelter
Ik zie Ioana Ananovici in Roemenië tobben en ploeteren via internet. Ze heeft samen met haar partner de zorg voor 75 honden en 22 katten waar niemand zich meer om bekommert. Ze gooien daar de beesten pardoes de straat op, castreren veelal hun dieren niet, met talrijke nestjes als gevolg. Ze trekken zich vaak niets aan van de dieren die op straat leven, bedelend om voedsel, die het nat en koud hebben, het is zo triest om te zien. Honden en katten worden vervangen alsof het om oude onderbroeken gaat.

Dodingsstations
Dan heb je nog het vreemde fenomeen van de dodingsstations. De regering van Roemenië krijgt geld van de Europese Unie om het zwerfdieren probleem aan te pakken door te castreren. Maar wat doet de Roemeense regering met het geld? Lees en huiver..  Dat proces begint met de premiejager. Voor elke hond die ze binnen brengen op een asiel (dodingsstations genoemd tegenwoordig) krijgen ze 50 euro. Zo'n dier mag er 2 weken blijven leven zodat de eigenaar het nog kan terug claimen en daarna wordt het gedood. Er zijn maar weinig eigenaren die daar claimen want ze nemen gewoon weer een andere pup die voorhanden is.

Geldkwestie
Er wordt niet gecastreerd want dat levert maar 50 euro op voor de dierenartsen en verzorgers.. doden is veel lucratiever. Daar krijgen ze 250 euro voor verzorging, doden en cremeren. Dus de asiels en daar werkende personeelsleden zijn er op gebrand om zoveel mogelijk dieren te euthanaseren i.p.v. te castreren en te chippen. En dat doen ze dus met ons geld... vanuit de EU. Niemand die er wat aan doet. Je kan er enkel een petitie tegen tekenen om de druk op te voeren er mee te stoppen.

Droom
Ioana heeft een droom.. een mooie droom. Een droom over een shelter die wind en waterdicht is.. Met droge hokken, met warme mandjes en voldoende voedsel en goede medische zorg op een eigen stuk grond. Nu huurt ze een stuk grond voor 200 euro en is ze bang dat ze er elk moment af moet als de eigenaar besluit het te verkopen. Ze is bang dat ze dan geen opvang meer heeft, geen geld om grond te kopen of om ook maar iets te kunnen doen voor alle beesten.

Winterse noodzaak
Voorzichtig is ze toch begonnen met het oude gebouw waar de honden zitten, wat op te knappen. Ze kunnen zo de strenge winter niet in. Het is er koud, nat en niet wind en waterdicht. Ioana heeft een paar mannen bereid gevonden om houtplaten te bevestigen om e.e.a. dicht te krijgen. Ze doen het voor wat pizza en bier. Het kost haar 500 euro en we zijn druk bezig om dit geld bijeen te krijgen. Maar dan ben je er nog niet. Er zijn ook spullen nodig, voedsel.. dierenartskosten voor zieke of gewonde beesten.

Hard werken
Ioana en haar partner werken 3 a 4 uur per dag in de shelter om alles zo schoon mogelijk te houden. Om dieren te helpen die gewond zijn of ziek. Om alle beestjes aandacht, zorg en liefde te geven. Dieren van de straat te halen voordat de premiejagers ze vinden (dierenpolitie genaamd).

Om aangereden dieren op te halen en veterinaire zorg te geven. En er zijn meer zoals Ioana.. mensen die zich wel het lot van deze dieren aantrekken. Die het niet aan kunnen zien wat er gebeurt.. die het verschil willen maken en dieren willen redden, helpen en een veilig thuis willen geven..

Tijd voor actie!
Minerva Counseling en Mediation heeft al wat geld en goederen gedoneerd maar ik wil meer doen. Ik wil me commiteren aan dit doel. Aan deze shelter waar onze Mila vandaan komt en Ioana helpen met haar droom. Het ook een beetje mijn droom maken.. want samen dromen waar maken is zo ontzettend mooi om te doen. Ik heb een hulpgroep opgericht op Facebook waar iedereen die kan en wilt helpen met deze droom daar lid van kan worden.

En vanaf vandaag geef ik voor elke nieuwe betalende cliënt 5 euro als donatie aan de shelter van Ioana. Dus word je vanaf vandaag cliënt bij Minerva Counseling of Mediation dan steun je daarmee gelijk alle honden en katten in de shelter van Ioana. Dat alleen al geeft al een goed gevoel!!


Happy Birthday Mila!


Geen opmerkingen: