zondag 4 oktober 2015

Stelletje kwakzalvers!!

Wat is de definitie van een kwakzalver? Ik ben het maar eens op gaan zoeken op internet. Er is de laatste tijd nogal eens over te doen geweest toen de Vereniging tegen de Kwakzalverij de nominaties bekend maakte voor de Meester Kackadorisprijs 2015. En toevallig vroeg er vandaag iemand "wat we er onder verstonden" als alternatief therapeut?

Kackadoris nominatie
De vereniging tegen de Kwakzalverij had de koepelorganisatie RBCZ, de Consumentenbond, minister Henk Kamp,  het Deventer ziekenhuis, de 50+ beurs en nog veel meer mensen en organisaties voorgedragen. Dit vanuit hun visie op kwakzalverij en waarom de genomineerden allemaal kwakzalverij zouden stimuleren. Ik ben me dus maar eens gaan verdiepen in wat het nou eigenlijk inhoudt die kwakzalverij, waar het nu precies om gaat.

Een rondje definities zoeken op internet leverde het volgende op:
  • de kwakzalver zelfst.naamw. (m.) Uitspraak:   [ˈkwɑksɑlvər] Verbuigingen:   kwakzalver|s (meerv.) iemand die geen arts is maar wel beweert mensen te kunnen genezen
  • iemand die personen nutteloze middeltjes aansmeert en hen belooft dat zij zullen genezen. synoniem: medicaster 
  • slechte dokter zonder opleiding, onbevoegd geneesheer
  • iemand die bedrieglijk minderwaardige geneeskunde uitoefent. •een oplichter, bedrieger.
  • iemand die nutteloze middelen toepast om andere mensen te suggereren hierdoor te zullen genezen van een al of niet bij hen bestaande ziekte
  • 1) Antroposofische huisarts 2) Beroep, ambt of functie 3) Beroep 4) Beunhaas 5) Boerenbedrog 6) Boerenbedrieger 7) Bedrieger 8) Charlatan 9) Dokter die slecht behandelt 10) Heggedokter 11) Kruidendokter 12) Kunstenmaker 13) Knoeier 14) Kakadoris 15) Kwak 16) Lapzalver 17) Medicaster 18) Medicijnman 19) Marktschreeuwer 20) onbevoegd genezer

Je kan vaststellen dat een kwakzalver dus veelal een persoon is. Iemand die geen arts is of een "slechte dokter" in de ogen van iemand anders. Een bedrieger, een oplichter of op zijn minst een nutteloze voorschrijver. Hmm zouden enkel mensen die geen arts zijn dan nutteloze pillen voorschrijven of bedrieglijke behandelingen doen?  Zelf kom ik na wat naspeuren tot de volgende definitie:

Mijn definitie
Een kwakzalver is iemand, die mensen willens en wetens oplicht doordat hij genezing belooft die hij of zij niet waar kan maken en dit doet om er, ten koste van zieke mensen, veel geld mee te verdienen. Kwakzalvers heb je zowel bij de alternatieve als bij de reguliere zorgverlening.

Het vreemde is echter dat het vaak met alternatieve zorgverlening wordt geassocieerd terwijl er juist bij de reguliere zorgverlening en farmaceutische industrie, naar mijn idee heel veel kwakzalvers rond lopen.

Reguliere Kwakzalvers
Denk maar eens aan dure pillen die niet of soms zelfs contra indicatief werken (suicidaliteit in de hand werken)  maar wel massaal voorgeschreven worden. Pillen en methodieken waarbij er gesjoemeld is met wetenschappelijk onderzoek om ze goed te kunnen verkopen. Pillen en methodieken waarbij er politiek flink gelobbyd is om er flink aan te verdienen . Ineffectieve psychologische behandeltrajecten die klauwen met geld kosten maar nauwelijks effect hebben. En wat te denken van de isolatiecel? Is dat behandelen of praat je dan over iemand martelen?

Splinter en Balk
Het vreemde is dat je daar de Vereniging tegen de Kwakzalverij nooit over hoort. Ze halen liever uit naar een alternatief therapeut of praten, vaak niet gehinderd door enige kennis van zaken, over een behandelwijze waar zij vervolgens op smadelijke wijze hun kritiek op uiten. Reguliere grootschalige misstanden kaarten ze echter niet aan. Ik denk dat het een gevalletje splinter/balk is.. Ze zien wel de splinters in andermans ogen.. niet de balk in hun eigen oog.

Winnaar
Enfin.. de winnaar dit jaar van de Kackadorisprijs is de Consumentenbond, heb ik begrepen. Dit omdat zij er op aangedrongen hebben dat er bij homeopathische middelen, etiketten worden aangebracht waarop de werkzame stoffen en indicaties vermeld worden. Nou, nou...dat is ook wel heel ernstig dat je als bond voor consumenten, graag je klanten hier over wilt laten informeren. Het is een schande natuurlijk dat we nu als consument weten wat we in huis hebben gehaald en wat er in zit en waar het voor gebruikt kan worden. Poeh, poeh...

Proficiat Consumentenbond!
Gefeliciteerd Consumentenbond! Goed gedaan! U doet tenminste waar u voor staat, namelijk uw klanten, de consumenten helpen met het maken van de eigen keuze op een goed geïnformeerde manier. Dit allemaal zonder de betutteling en zonder kokervisie, en zonder ons te willen vertellen wat wel en niet goed voor ons is..

4 opmerkingen:

Nienke Buiskool Leeuwma zei

Mooi omschreven!
Voor mijn onderzoek (Scheidingslijn tussen intuïtie en fantasie/invullen) was ik hier ook al aardig op uitgekomen.
Echt leuk hoe mijn vraag "Wat is een kwakzalver" kan leiden tot zo'n leuk artikel.

Jolande Rommens-Musquetier zei

Dank je voor complimenten en inspiratie Nienke :)

Jan de Boer zei

Ik zie op het internet dat veel sites het kwakzalverij/consumentenbond bericht klakkeloos overnemen. Bond van kwakzalverij moet zich op andere interessante dingen richten. Ook hier wordt het gehele verhaal niet verteld. Consumentenbond pleit geheel terecht dat mensen moeten kunnen zien waar een middel voor is waarbij ze ook aangeven dat ook vermeld dient te worden dat de werking wel/niet bewezen is op basis van wetenschappelijk onderzoek. Iedereen tevreden lijkt me. Nu mag je niet eens zeggen dat een bepaalde product bedoelt is voor een bepaalde kwaal? Deze wetgeving gaat volledig zijn doel voorbij en is koren op de molen voor de farmaceutische industrie. Lijkt me dat de machtige farmanceutische industrie achter deze EU regels zitten. Complimenten voor je artikel.

Jolande Rommens-Musquetier zei

Dank je wel Jan voor je toevoeging en complimenten.