dinsdag 6 oktober 2015

Monica Lewinsky: schaamte en vernedering via internet

Monica was in 1998 een van de eerste jonge vrouwen die te maken kreeg met "the naming and shaming" van internet. Zij ervaarde 10 jaar lang, aan den lijve wat het was om publiekelijk voor hoer, slet, bimbo etc. uitgemaakt te worden.

Smaad en Laster
Naming and Shaming reikt tegenwoordig heel ver. Niet alleen in het eigen dorp of stad, zoals vroeger gebruikelijk was.. maar wereldwijd, in elk land en op heel internet met een ongelimiteerd aantal mensen over de hele planeet die zich hieraan kunnen vergapen, er grappen over kunnen maken, kunnen uitschelden, vernederen en publiekelijk pijn doen met (ver)oordelen en uitlatingen.

Impact binnen het gezin
Monica's moeder heeft maandenlang naast haar gewaakt, bij haar bed. Ze waakte als ze douchte om te zorgen dat zij zichzelf niets aan zou doen na al die psychische pijn en vernederingen die ze over haar heen kreeg. Monica kreeg te maken met een wereldwijde vorm van cyberpesten en intimidatie. Zij was een van de eerste slachtoffers van het digitale tijdperk en staat nu (41 jaar later) op voor alle jongeren die stiekem gefilmd of afgeluisterd worden, die via social media of op internet gepest worden en voor mensen waarvan privé gegevens, foto's of filmmateriaal gehackt zijn en publiekelijk worden verspreid met alle desastreuze gevolgen vandien.

Vernedering, schaamte en afwijzing kan leiden tot zelfmoord
Monica vertelt haar verhaal en vertelt hoe psychologisch onderzoek heeft uitgewezen dat vernedering en schaamte, emoties zijn die nog heftiger en intenser gevoeld worden in de hersenen, dan woede en vreugde. Het zijn gevoelens die er zo diep inhakken, dat het voor sommige mensen een reden is om zich na openbaring van hun vernederende privacy gevoelige informatie, foto's of filmmateriaal, van het leven te beroven om die vreselijke pijn van schaamte en vernedering maar niet meer te hoeven voelen.

Commerciële motieven
Ze maakt ons bewust van de wereldwijde en indringende gevolgen die vooral jongeren, levenslang achtervolgen via het internet. Immers eenmaal verspreid is het niet meer terug te draaien. Ze vertelt over de winsten die gemaakt worden door de vele clicks die deze berichtjes opleveren en de commerciële industrie die ontstaan is en rijk wordt door andermans privacy te schenden en de inhoud hiervan te verspreiden. Er is een perverse prikkel ontstaan: immers hoe meer clicks, hoe meer advertentiegeld. Niemand is meer veilig. Zelfs kortdurende snapshot beelden en gesprekken, blijken gehackt en al op internet te zijn beland.. voor eeuwig..

Anoniem en afgestompt
De consequentie van dit soort commerciële activiteiten met als grondstof de vernedering van een jongere of ander persoon die een "fout" begaat, is desastreus. Zelfdodingscijfers stijgen en wij als publiek raken afgestompt voor de gevolgen en de gevoelens van anderen die het wordt aangedaan. We zien ze niet meer als een persoon maar als een vermakelijke internet gebeurtenis waar we ons over kunnen verkneukelen of (vaak lekker anoniem) keihard over kunnen oordelen en veroordelen. En dat op wereldwijde schaal.

Wat je niet breekt, maakt je sterker
Dit geeft stof tot nadenken.. ik zie een enorm sterke Monica. Een vrouw die enorm geleden heeft onder haar romantische verliefdheid als jonge vrouw. Een vrouw die verguisd is op onmetelijke schaal maar die ons nu een spiegel voorhoudt en ons waarschuwt voor de gevolgen van wat haar overkwam in relatie tot onszelf en onze kinderen en kleinkinderen. De consequenties die we moeten dragen als we actief zijn op internet. Een fout is immers zo gemaakt en menselijk. Een verliefdheid van een jonge dame of heer kan grote consequenties hebben. Wie zonder zonden is, werpe de eerste steen...

Geen opmerkingen: