vrijdag 2 oktober 2015

Maken medicijnen ons alleen maar zieker?

Dr. Lissa Rankin, auteur van het boek Mind over Medicine, houdt een interessante TED talk over het ziekmakende van het slikken van medicijnen.

Laat ik voorop stellen dat ik niet tegen het slikken van medicijnen ben. Soms kan je niet anders of is het een noodzakelijk kwaad omdat er op dat moment te veel op het spel staat wat verloren kan worden.

Pillen i.p.v. kwaliteit van leven verbeteren
Waar ik wel tegen ben is het chronisch slikken van medicatie die enkel bedoeld is om symptomen te bestrijden zonder de oorzaak te onderzoeken of aan te pakken. Dr. Lissa Rankin heeft het hier over. Zij geeft aan dat het een slechte zaak is dat mensen anti depressiva gaan slikken omdat ze depressief zijn vanwege de levensomstandigheden waarin ze leven. Pillen slikken om de pijn van een slechte relatie niet te hoeven voelen of om de stress van een veel te drukke baan niet te hoeven merken, is roofbouw plegen op je lichaam en psyche.

Oorzaak aanpakken
Het is beter om de ziekmakende componenten in je leven aan te pakken, de oorzaak aan te pakken dan te blijven doorsukkelen en medicatie te slikken om jezelf kalm te voelen ondanks alles wat er om je heen gebeurt wat schadelijk voor je is. Lissa legt uit dat we heel vaak bloot gesteld worden aan stress en dat het de stress is die ons lichaam belemmert om onszelf gezond te houden. Stress is de boosdoener als het gaat om het goed functioneren van ons lichaam als het tegen ziekten vecht.

Wat is stress?
Lissa legt het goed uit. Wat is stress? Veel mensen herkennen stress amper. Stress is er uiteraard als je achter na gezeten wordt door een tijger maar wist je ook dat je stress ervaart als je je vaak eenzaam voelt, sociaal verstoten of geïsoleerd? Stress is je ziel verkopen voor een salarisstrookje terwijl de baan niet bij je past.. stress is een pessimistische kijk op de wereld, het hebben van angstige gedachten, piekeren, tobben..Stress is het hebben van vergiftigde relaties waarin er veel ruzie en frustratie voor komt. Stress is er als je geldzorgen hebt. Stress heb je als je het gevoel hebt dat wat je bent er niet uit komt, dat je niet uit de verf komt. Je ervaart het als je geen zingeving meer ervaart in wat je doet. En als je negatieve gedachten hebt over je gezondheid en je je overweldigt voelt. Als niemand je ziet voor wie je bent. Als je je anders voordoet dan je bent. Als je je connectie met de Bron of een dieper zelf mist.

Gemiddeld hebben we 50 stress reacties per dag en dat is niet zo gezond voor ons.

Wat is helpend? 
Wat zijn helpende gedachten en gebeurtenissen? Wat maakt dat stress vermindert? Het is wel zo handig om deze ook even te benoemen. Helpend is:

Te mogen en kunnen zijn zoals je je van binnen voelt. Dat er van je gehouden wordt zoals je bent. Het is ook helpend als je anderen helpt die het moeilijk hebben. Als je jezelf creatief uit door iets te doen waar je iets moois mee maakt zoals schilderen, boetseren, tekenen, muziek maken. Het helpt als je optimistisch ingesteld bent, de voordelen van een moeilijke situatie kan zien. Onvoorwaardelijke liefde van dieren krijgen is ook stress verminderend. Hardop en flink kunnen lachen, werkt ontspannend. Voor je mening uit kunnen komen, weten dat je ergens thuis hoort, in harmonie zijn met de natuur en gezond vers eten. En het is helpend om weer in verbinding te staan met de Bron of je diepste zelf.

Lukt het je niet alleen om hier verbetering in te krijgen, vraag dan counseling aan en zorg dat ook jij weer lekker in je vel komt te zitten.

Geen opmerkingen: