maandag 21 september 2015

Zit vreemd gaan in onze genen?

Vreemd gaan is niet alleen van deze tijd. Het is bekend dat veel kinderen vaak niet van dezelfde vader zijn terwijl dat niet bekend is.

Zowel mannen als vrouwen gaan al eeuwenlang vreemd. Ze houden vrienden of vriendinnen buiten het huwelijk, scharrelen wat rond met een ander, hebben kortstondige relaties met anderen of houden er stiekem nog een maîtresse op na die al dan niet bekend is met de andere relatie of het huwelijk van de geliefde. Sommige mannen hebben een harem of hangen een geloof aan wat "veelwijverij" goedkeurd. In sommige landen is het een deel van de cultuur.

Gehackt
De bekende datingsite Ashley Madison die vreemdgangers graag een handje helpt en er geld mee verdient,is een van de bekendste sites wereldwijd als het gaat over slippertjes en  het stimuleren van "buitens huis eten". De site werd in juli 2015 echter gehackt en vervolgens werden 37 miljoen gebruikersgegevens gestolen. Wat een enorm aantal, dat zegt wel wat over de behoeften en belangstelling van veel mensen.

Vreemd gaan waarom?
Ik heb eens gelezen dat het voor de overleving van de soort belangrijk is dat er een diversiteit aan kinderen geboren wordt van verschillende vaders en moeders. Het gaat dus met name om seks.. seksuele aantrekking en geslachtsgemeenschap. Deze enorme seksuele belangstelling bevordert de seks en dit heeft weer met voortplanting te maken omdat dan elk kind weer een aparte en unieke genencombinatie heeft van dat specifieke koppel.

Immuniteit
Op die manier krijg je een grotere diversiteit van mensen met procentueel gezien een grotere immuniteit tegen ziekten. Er zitten er dan altijd weer een paar tussen die van nature immuun blijken te zijn voor een bepaalde dodelijke ziekte.

Kortom vreemd gaan of telkens een andere partner hebben om zoveel mogelijk diversiteit in het nageslacht te krijgen, schijnt evolutionair een goede zaak te zijn. Onze hersenen zijn er op geprogrammeerd om interesse te krijgen in andere partners buiten de eigen partner. Het zit er biologisch een beetje ingebakken. Internetbedrijven maken daar handig gebruik van.

Seriële monogamie
Verder zou de mens niet echt monogaam zijn maar eerder serieel monogaam. Dus telkens een bepaalde tijd samen met elkaar tot het kind ongeveer 7 jaar is en zelfstandig kan functioneren en dan weer een tweede of derde leg.. met een andere partner. De "seven year's itch" zou hier ook vandaan komen.

Geen opmerkingen: