zaterdag 19 september 2015

Totdat het jou overkomt... seksueel misbruik
De nieuwe clip van Lady Gaga is confronterend... rauw .. zelfs al is het zwart wit gefilmd. "Till it happens to you"... Lady Gaga heeft deze keer een moeilijk thema opgepakt om er een muzieknummer van te maken. Ze schuwt doorgaans schokkkende thema's niet en mag graag publiciteit zoeken met dingen die weerstand bij mensen oproepen zoals bijvoorbeeld haar vleesjurk. Deze keer een zwaar psychologisch onderwerp.. seksueel misbruik. De clip is de soundtrack voor de documentaire The Hunting Ground.

Denk niet dat Lady Gaga niet weet waar ze het over heeft. Zelf is ze als jong meisje van 19 verkracht door een producer. Ze weet dus wat het betekent om seksueel misbruikt te zijn. Ze weet hoe het voelt, wat het met je doet.. en dit heeft ze in haar clip ook verwerkt. Je leest de teksten van de meiden die het overkomen is zoals: "ik ben waardeloos" of "soms haat ik mezelf". Ik herken de teksten als counselor van slachtoffers van seksueel misbruik die ik gesproken heb. Die hebben het ook vaak over het jezelf nog steeds schamen, vies voelen, schuldig voelen want misschien had je meer verzet nog moeten plegen.. het jezelf haten en niets meer waard vinden om wat er met je is gebeurd.

Het is goed dat een zangeres en ervaringsdeskundige als Lady Gaga eens een onderwerp als dit in haar repertoire opneemt. Het geeft een goed beeld van wat het doet als je seksueel misbruikt bent. Het maakt dat het zichtbaar wordt, dat er over gesproken mag worden, dat je niet de enige bent en dat de gedachten die je hebt, normaal zijn voor hetgeen je is overkomen! Ze doorbreekt het taboe er over.

Ander goed nieuws is dat de opbrengst van dit nummer voor een deel gaat naar instanties die slachtoffers van seksueel misbruik, helpt!

Geen opmerkingen: