zaterdag 26 september 2015

Leven zonder angst

Ik ben een groot fan van TED talks met name als ze over psychologische onderwerpen gaan. Ik leer er altijd veel van en ook al hoor ik niet altijd zoveel nieuwe dingen meer naarmate ik steeds meer kennis heb van de klinische psychologie, het blijft altijd interessant om de laatste inzichten uit wetenschappelijk onderzoek bij te houden.

Ondertussen, als ik luister, probeer ik gelijk te bedenken hoe ik dat zou kunnen toepassen in een behandeling.

Deze TED talk van Dr. Jee Hyun Kim gaat over hoe angst ontstaat en hoe je angst kan "genezen". Uit haar onderzoek blijkt dat angst bijna altijd in de jeugd "aangeleerd" wordt door nare of traumatische ervaringen. Een heftige (of zelfs niet zo heftige) ervaring maakt dat je ergens angst voor ontwikkelt. Dat kan zijn angst voor het donker, angst voor slangen of insecten, angst voor mannen met een snor of angst voor onweer of hoogten.

Dr. Jee Hyun Kim heeft ontdekt dat cognitieve gedragstherapie goed werkt om angst aan te pakken. Dat de aangeleerde angst aangepakt kan worden door de angstlijder opnieuw bloot te stellen aan de angstige ervaring maar dan onder begeleiding van een hulpverlener die helpt om de moeilijke situatie te overwinnen en succesvol af te sluiten. Dat hoeft trouwens niet altijd letterlijk in fysiek bijzijn te zijn van de hulpverlener want het gaat uiteindelijk om het overwinnen van de angst. Soms kan die overwinning in je eentje nog sterker uitwerken in je succeservaring en het daarop opbouwende zelfvertrouwen dan als je het samen had gedaan.

Dr. Jee geeft dat ook aan in haar onderzoeksresultaten want therapie in een therapeutische setting voelt veiliger om te oefenen dan het zelf moeten doen in het dagelijks leven. Dan is de kans op terugval en mislukking toch weer iets groter. Dit komt doordat de eerder aangeleerde angst nooit helemaal verdwijnt. Je herprogrammeert als het ware de hersenen met succeservaringen over de eerder aangeleerde angstervaring heen. Dat werkt prima en is heel helpend maar een kleine kwetsbaarheid voor angst blijft. In tijden van stress of moeilijkheden kan deze oude angstervaring toch weer opspelen. Belangrijk is dat de succeservaringen blijvend ervaren worden en er snel hulp gezocht wordt bij angst.

Angst heeft namelijk als nadeel dat hoe langer de angst bestaat, hoe erger de angst wordt. Gebleken is bij kinderen en jongeren dat hoe sneller de angst behandeld wordt, hoe minder gevolgen voor later. Echter jeugdhulpverlening is lang niet altijd in voldoende mate aanwezig. De hoeveelheid counselors wereldwijd op de hoeveelheid kinderen is bedroevend weinig in sommige landen en daarmee krijg je veel volwassenen met angst die onbehandeld is gebleven met alle nare gevolgen vandien.

Het goede nieuws is dat angst goed te behandelen is maar dan wel het liefst zo snel mogelijk om langer lijden te voorkomen en verergering van de angst ook voor te zijn in de toekomst.


Geen opmerkingen: