woensdag 26 augustus 2015

Hoe belangrijk is psychologische hulp bij een revalidatie?


Ingezonden artikel:

Een revalidatie is in vele gevallen niet alleen fysiek revalideren. Dit ziet men natuurlijk niet van de buitenkant. Veel revalidatie processen hebben inhoudelijk een psychologische behandelingsstructuur. De onzichtbare gevolgen zoals emoties deze dienen in kaart gebracht te worden. Als dit niet aangepakt wordt zal het revalidatie proces lastig verlopen, omdat de patiënt mogelijk niet goed in zijn vel zit.

Mentaal sterk

Om lichamelijk te revalideren moet je eerst mentaal sterk zijn. Dit omdat in vele gevallen een revalidatie veel eist van je lichamelijke krachten. Hiervoor moet je mentaal sterk zijn om door te kunnen zetten. Blijven trainen en oefeningen doen met de desbetreffende coach. Ben je mentaal sterk dan zal je fysiek meer doorzettingsvermogen hebben en ga je het revalidatieproces met kracht tegemoet. Dit is daarom een punt om zeker aan te werken.

Behandeling

De behandeling en methode is erg belangrijk. Als je aan het revalideren bent van heupoperatie komen er verschillende specialisten bij kijken. Het is belangrijk dat het gehele behandelteam nauw met elkaar samenwerkt. Als er bij de psycholoog klachten zijn moet deze ook bij de andere behandelaars bekend zijn. Er zijn vaak verschillende faciliteiten nodig zoals zwembaden en fitness ruimte. Dit voor een optimale revalidatie. 

Soorten behandelingen

Hier onder een aantal punten waarbij je aan kan denken met betrekking tot psychologische hulp bij een revalidatie:

     Wennen aan de pijn
     Verwerkingsproces onder controle krijgen
     Trauma behandeling
     Wilskracht creëren voor de fysieke revalidatie

Revalidatiepsychologie

Er is veel ontwikkeling op dit gebied. Het is een belangrijke rol binnen en revalidatieproces. Wat maakt een revalidatie psycholoog nou anders dan de andere behandelaars? Een revalidatie psycholoog houdt zich alleen bezig met het mentale proces. Er is een boek waar alle bijkomende zaken te vinden zijn. Meer informatie als psycholoog zelf nodig? Kijk eens naar het Handboek Revalidatiepsychologie.

Totaalplaatje

Het is erg belangrijk dat het totaalplaatje klopt. Een juist revalidatie centrum kan dit totaalplaatje aanbieden zoals Medifit Reha. Zoals eerder al aangegeven moeten de specialisten goed met elkaar samenwerken en informatie delen. Gaat er mentaal iets niet goed? Moet dit gecommuniceerd worden en met de fysieke oefeningen moet men er op letten.

Geen opmerkingen: