dinsdag 4 augustus 2015

Gelukkig, de meeste mensen geven om je!

Voor degenen die regelmatig beweren dat de mensheid maar slecht is, dat de maatschappij verrot is en dat de meeste mensen misbruik maken van anderen, heb ik goed nieuws. Het is niet waar!

Ondanks dat er in het nieuws vaak alleen maar te lezen is hoeveel graaiers, criminelen en witte boorden fraudeurs er nu weer zijn, is het een feit dat deze gelukkig zwaar in de minderheid zijn. Ze zijn er wel maar niet zo veel als de media ons doen geloven.

Onderstaand filmpje is opgenomen door de politie in Canada. In downtown Vancouver (downtown is doorgaans dat wat wij vergelijken met een "arbeiderswijk") vond er een "undercover" operatie plaats van de Canadeze politie n.a.v. twee nachtelijke overvallen op mensen in een rolstoel.

Sgt Mark Horsley ging diverse keren als lichamelijk en geestelijk beperkte oude man in een rolstoel de straat op waarbij hij aangaf dat hij geld wilde wisselen maar niet kon tellen en of iemand hem wilde helpen. Ook liet hij duidelijk zichtbaar geld uit zijn portemonnee hangen en zijn fotocamera lag voor het grijpen.

Tot zijn verassing werd hij enkel geholpen. Soms gevraagd en soms ongevraagd. Iedereen, hoe arm en behoeftig ook, schoot hem te hulp. Hij hield zelfs meer geld over na een geldwissel, mensen gaven hem wat extra's of deden een gebed voor hem. Mark was aangedaan door de grote betrokkenheid van hen die zelf al niet veel hadden en hoezeer ze mee leefden met een ander. Hoe zorgzaam men was voor hem, hoe beschermend en verzorgend mensen waren..

Hij liet zien dat ongeacht ras, kleur, geloof of afkomst, mensen van allerlei soorten en maten hem ter wille waren en hielpen. Dit fenomeen zie je in psychologisch onderzoek vaker en laat ook zien wat in religies vaak te zien is. Mensen die niet zoveel hebben, die weten wat het is om niets te hebben, helpen eerder dan mensen die veel hebben en nooit armoe of behoeftig zijn gekend hebben.

Jezus zei daar over:  "Voor een kameel is het gemakkelijker door het oog van een naald te gaan dan voor een rijke in het Koninkrijk Gods te komen”

Ik denk dat er mee bedoeld wordt dat als je weet wat het is om niets te hebben, je makkelijker deelt en daarmee verbondenheid met je medemens kan ervaren dan als je rijk bent geboren en niet weet wat delen is. Arme mensen staan meer bekend om hun vrijgevigheid en gemeenschapszin dan rijke mensen die meer bezig zijn met geld verdienen, geld vergaren en bezit behouden. Uitzonderingen daar gelaten zoals een Bill Gates en zijn vrouw Melinda.

Verbonden zijn met elkaar, elkaars lot aantrekken, elkaar helpen, er zijn voor elkaar vanuit je hart en vanuit compassie is zoveel meer waard dan enkel geld verdienen en een bankrekening vol stapelen. Mensen die het moeilijk gehad hebben in het leven weten dat..

Geen opmerkingen: