vrijdag 14 augustus 2015

Boosheid versus Liefde

Ben je vaak boos? Voel je je vaak onmachtig of ben je een echte perfectionist. Weet dan dat dit niet erg functioneel is om relaties goed te houden en daarmee de steun en support van je omgeving te krijgen. Ken je mensen in je omgeving die vaak boos zijn?

Boze mensen zijn constant in conflict met anderen en met zichzelf. Ze willen zich laten gelden,voelen zich vaak bedreigd, tekort gedaan of in hun eer aan getast. Macht hebben over anderen vloeit vaak voort uit angst voor verlies. Onder boosheid zit angst en frustratie, een zich tekort gedaan voelen, een zich willen laten gelden gevoel omdat er iets is wat getriggerd wordt.

Perfectionisme triggert ook boosheid. Het is eisend, dwingend en houdt geen rekening met gevoelens en emoties. Het is een neiging tot het uitsluiten van fouten uit angst voor faalervaringen. Het hindert een normaal groei en ontwikkelproces en heeft iets dwangmatigs in zich.

Liefdevolle mensen vinden het fijn om andere mensen te bekrachtigen. Ze helpen graag anderen om sterker te worden, meer zelfvertrouwen te krijgen en willen het beste voor hen. Ze hebben compassie en medeleven naar anderen toe en begrip voor hun situatie. Ze vinden het maken van fouten niet erg en weten dat het bij groeien hoort. Ze zullen de ander willen versterken zonder dat ze zelf er ook maar een gevoel van verlies of weerstand bij ervaren.

Boosheid kan leiden tot machtsvertoon en dit is weinig helpend om mensen mee te krijgen in wat jij graag wilt bereiken. Samen kom je verder.. en samen betekent dat je positief en constructief mee denkt, dat je iemand waardeert en erkent voor wat die voor je doet en betekent.

Geen opmerkingen: