donderdag 27 augustus 2015

3 Dingen die voorkomen dat je ergens spijt van krijgtEmoties.. ze spelen ons soms parten. We kunnen in een gevoel schieten en dan dingen doen waar we later (ernstige) spijt van krijgen. Dan is het leed al geschied.. je hebt die belofte al gedaan terwijl je weet dat het heel moeilijk zal zijn om die na te komen.. of je hebt al snibbig geantwoord terwijl je beter even op je tong had kunnen bijten.. of je hebt al je schepen achter je verbrand omdat je zo verdrietig was om wat er was gebeurd dat je die deur hebt dichtgegooid om nooit meer open te hoeven doen..

Spijt en woede
Spijt leert ons dat we soms te impulsief reageren. Dat we in het heetst van de strijd dingen doen die de relatie zo onder druk hebben gezet dat er nu een impasse is ontstaan. Dat je niet meer verder kunt zonder ernstig op je schreden terug te moeten keren. Dat het niet goed voelt.. en dat er eerst verontschuldigingen nodig zijn voordat je weer aan opbouwen of herstel van de relatie kan beginnen. We voelde ons in onze eer aangetast, we werden witheet van woede omdat iemand iets zei wat heel gevoelig lag bij ons.. en we sprongen in de "vechthouding".. de "ik mep er op" houding. En dat meppen kan ook verbaal meppen zijn: scherp van de tongriem gesneden zijn, hatelijk of sarcastisch reageren, iemand beledigen, vernederen of kwetsen. We wilden onszelf verdedigen. Kennelijk viel er wat te verdedigen?

Spijt en verdriet
Nog zo'n voetangel is verdriet. Als we verdrietig zijn of depressief zijn dan hebben we de neiging om soms fatale beslissingen te maken. Beslissingen die zelfs niet meer terug te draaien zijn. Zelfdoding is de meest fatale beslissing bij verdriet en wanhoop maar ook iemand buiten sluiten, jezelf pijn doen of een fles drank leeg drinken om je verlies te vergeten, zijn geen handige beslissingen. Vol verdriet en in tranen een relatie te beƫindigen is de meest gehoorde spijtbetuiging.

Spijt en beloften
Soms worden we overmoedig door onze vreugde en blijdschap. We hebben het gevoel de hele wereld aan te kunnen omdat iets goed ging of we ons zo sterk en goed voelde. Niets mis met een gezonde dosis zelfvertrouwen maar jezelf overschatten is iets waar we behoorlijk spijt van kunnen krijgen. Het kan zijn dat we er op stuk lopen en dat die 2 kg die je afgevallen was prachtig waren maar dat een voornemen om 25 kg af te vallen toch iets teveel van het goede was.. Het kan ook zijn dat we een belofte doen aan een ander die achteraf gezien niet haalbaar bleek of die je bij nader inzien helemaal niet had willen doen.. zoals trouwen bijvoorbeeld of ergens te gaan helpen terwijl het totaal niet uitkomt qua planning.

Spijt en hulpverlening
Spijt is een teken dat we iets niet goed hebben ingeschat. Dat we ons hebben laten leiden door onze emoties of ons enthousiasme. Dit terugdraaien is vaak moeilijk, zowel praktisch als gevoelsmatig. Heb jij vaak spijt van dingen? Loop je elke keer in dezelfde valkuil? Of maak je het jezelf dikwijls erg moeilijk doordat je jezelf niet in de hand hebt als je boos bent of angst hebt? Overweeg dan counseling. Dan gaan we kijken wat er bij jou speelt en gaan we oefenen hoe je het ook anders kan doen.

Neem contact op via minervacounseling@gmail.com en geef aan waar jij vaak spijt van hebt.

Geen opmerkingen: