woensdag 29 juli 2015

Het verschil tussen de psycholoog, psychotherapeut, psychiater en de counselor

De vraag vandaag was: "wat is het verschil nou eigenlijk tussen een psycholoog, psychiater, psychotherapeut en counselor? Ik heb 'm zo goed mogelijk proberen te beantwoorden met wat ik er van weet. Mocht je nog aanvullingen hebben dan lees ik ze graag.

Lees HIER verder

7 opmerkingen:

Marga (http://marga-detweedehelft.blogspot.com) zei

Ik denk dat het vooral gaat om de juiste klik met de hulpverlener. Zonder klik kan je de meest hooggeschoolde psychotherapeut hebben die er te koop is maar kom je niet veel verder. Je haalt veel meer uit jezelf bij iemand die bij je past en welke studie deze hulpverlener gedaan heeft doet er eigenlijk niet zoveel toe. Ook hulp zoeken betekent begeleiding zoeken, als je denkt dat je bij een hulpverlener een kant en klare oplossing krijgt raak je zwaar teleurgesteld, veranderen moet je echt zelf doen en willen, gesteund en gestuurd door je therapeut.

Jolande Rommens-Musquetier zei

Dat is zeker waar Marga. De "klik" hebben met je hulpverlener is heel belangrijk voor het slagen van de therapie. Als er geen klik is dan wordt het heel lastig. Daarom heb ik ook een gratis kennismakingsgesprek. Dan kunnen we allebei even kijken of die klik er is en of we er beiden vertrouwen in hebben dat het een kans van slagen heeft.

Kim zei

Helemaal mee eens Marga. Er moet een goed klik zijn om iemand op de juiste manier te kunnen helpen!

Anoniem zei

Leuke uiteenzetting over professionele hulp. Psychotherapeut is een beschermde titel. Helaas is psychotherapiepraktijk en psychotherapie geven dat niet! Ieder mens kan zich dus therapeut noemen en een psychotherapiepraktijk hebben en psychotherapie geven zonder BIG registratie. De websites van (integratieve) therapeuten lijken veel op die van erkende omdat er ook alternatieve opleidingen bestaan voor aanvullende methodieken, zoals bijvoorbeeld EMDR, waarvoor geen BIG registratie nodig is. Omdat zij vaak Europese erkenningen op hun website hebben staan wekt dat de indruk dat ze ook in Nederland erkend zijn. Enkel de vergoeding ziektekostenverzekeraar is het verschil tussen regulier(basis) en alternatief(aanvullend). Ik vind dat een vorm van misleiding en dat het ministerie van VWS tekort is geschoten. Mensen die hulp zoeken zijn vaak kwetsbaar en zoeken niet altijd van te voren uit hoe e.a. wettelijk is geregeld.

Jolande Rommens-Musquetier zei

Beste Anoniem. Dank voor uw compliment en toelichting. Ik vind het zelf ook jammer dat counselor en counselingspraktijk niet eens een beschermde titel hebben. Ik zie steeds vaker dat mensen met enkel een trainingsmodule of zelfs afgestudeerde psychologen zich al snel counselor noemen zonder dat ze daartoe een in Nederland erkende opleiding succesvol met een diploma hebben afgerond. Wat dat betreft denk ik dat in beide beroepen van zowel psychotherapeut als counselor er misbruik gemaakt wordt van titels, omschrijvingen en beroepspraktijken. Dit is inderdaad misleidend.

U maakt een denkfout in uw betoog als u zegt dat (integratieve) therapeuten geen erkenningen zouden hebben. Alsof erkende therapeuten enkel werkzaam zouden zijn in reguliere hulpverlening of psychotherapeut zijn?! Er zijn vele soorten erkenningen in het reguliere maar ook in het alternatieve hulpverleningscircuit. Een BIG registratie is er een van en een AGB code is een andere. In Nederland kennen we twee soorten erkende psychosociale hulpverleningsstromingen nl. regulier en alternatief. Het een is niet beter dan het ander en ze werken nog te weinig samen om cliënten echt goed te helpen.

Er is geen sprake van misleiding zoals u dit poneert. Er is sprake van twee verschillende erkende zorgsystemen die verschillende erkenningen hebben en waarvan de een (regulier) vaak doet alsof de ander (alternatief) minderwaardig is. Dat is jammer. Ik vermoed, gezien uw anonieme negatieve reactie, dat u tot de reguliere groep behoort aangezien u niet precies lijkt te weten hoe het zit met Europese erkenningen en andere erkende therapiesoorten in het alternatieve circuit.

Anoniem zei

Hoi Jolande,

Ik ben geen psychotherapeut doch ik was op zoek naar een psychotherapeut in mijn woonplaats. Ik bezocht een website van een psychotherapiepraktijk waar psychotherapie wordt gegeven en had de illusie dat de praktijkhouder een psychotherapeut is. Totdat ik op die site zag dat de therapie in de aanvullende verzekering werd vergoed. Gelukkig weet ik dat behandeling door een psychotherapeut tot nu toe uit de basisverzekering wordt vergoed. Niet iedere potentiële cliënt weet dat! Dat geld ook voor het verschil tussen een BIG registratie en de AGB code. Velen zegt dat niets(evenals talloze andere erkenningen/certificaten) en in geval van psychische nood zoekt men dat niet altijd uit.

Ik ben voor helderheid en van mening dat enkel psychotherapeuten(therapeuten die dus een erkende opleiding tot psychotherapeut hebben gevolgd) de termen psychotherapiepraktijk en psychotherapie mogen gebruiken. Pas dan kunnen potentiële cliënten een goed onderscheid maken!

Om een opleiding tot psychotherapeut te volgen dient men de juiste vooropleiding te hebben. Psychotherapeuten hebben veel meer theorie en praktijk gehad dan andere therapeuten die psychotherapie geven. Het is niet voor niets dat het ministerie van VWS maar een paar opleidingen tot psychotherapeut erkend.

Reguliere hulpverlening hoeft niet beter te zijn dan alternatieve. Ze kunnen zelfs complementair zijn. Als het kaf in beide sectoren maar van het koren wordt gescheiden.

Nogmaals: psychotherapeut is een beschermde titel. Helaas is psychotherapiepraktijk en psychotherapie een vrije term. Dat schept onnodig verwarring!

Vriendelijke groet,

Anoniem(het gaat anderen niets aan dat ik een psychotherapeut heb gezocht)Anoniem zei

Hallo allemaal,

Het lijkt mij logisch dat een psychotherapeut een psychotherapiepraktijk heeft en psychotherapie geeft. Ik vind het bizar dat andere therapeuten "psychotherapie" geven en een "psychotherapiepraktijk" hebben! Het betreft vaak therapeuten die zijn opgeleid bij de NAP te Amsterdam.Een opleiding die m.i. terecht geen erkenning krijgt. Met dat laatste bedoel ik dat afgestudeerden terecht niet de beschermde titel psychotherapeut mogen gebruiken. Andere erkenningen hebben ze voldoende.
Studenten die graag psychotherapeut willen worden, worden gewaarschuwd voor de NAP. Niet alleen de praktijksite van veel NAP afgestudeerden is misleidend(men suggereert dat je met een psychotherapeut van doen hebt), ook de website van de NAP is dat(suggereert dat men wordt opgeleid tot psychotherapeut).
Het zou zuiverder zijn als therapeuten die geen psychotherapeut zijn op hun praktijksite enkel de vormen van therapie aanbieden die past bij hun opleiding/cursus en hun praktijk geen psychotherapiepraktijk noemen.
Ik ben het dus met Anoniem eens.

Groet,
Lies