zondag 26 juli 2015

Het is de Waarheid!!


Mensen hebben een beperkt bewustzijn. We leven in een wereld waarin we slechts een stukje van alles waarnemen. We kunnen nooit de waarheid kennen, we weten het simpelweg niet. We kunnen enkel benoemen wat wij hebben waargenomen, wat we gezien, gehoord, geroken of gevoeld hebben.. Onze zintuigen zijn beperkt. Een hond ruikt al beter, een adelaar ziet beter en er zijn legio beesten die beter horen dan wij.

Doordat we maar een beperkt stukje van onze wereld waarnemen, hebben we vaak ook maar een beperkt stukje van wat waar is gezien. Althans dat wat waar is, dat wordt eerst nog gefilterd door onze hersenen. Het wordt getoetst op vorm, kleur, grootte en betekenis. Het wordt vergeleken met eerdere ervaringen en wat we daarvan gevonden en geleerd hebben... Die vergelijking samen met onze conclusie er over, noemen we vervolgens "de waarheid". Dat ene beperkte stukje van wat je hebt gezien, gehoord, geroken, gevoeld en dat gekleurd door onze hersenen en betekenisgeving die we er aan gaven.

Hoe waar is dat? Hoe beperkt is ons weten? Hoeveel heb je niet gezien, niet waargenomen? Hoeveel heb je gemist? Hoeveel ervaringen heb je er niet mee, waar je dus niet mee hebt kunnen vergelijken?

Een conclusie kunnen we trekken.. we weten, dat we het niet weten... meer dan dat we het wel weten.. En dat wat we menen te weten is enkel een heel klein stukje van de waarheid.. zo die al bestaat..Het is enkel je overtuigingssysteem dat heel hard aan het werk is namelijk...

Een humoristische kijk op de Waarheid vind je hieronder ;)


Geen opmerkingen: