zaterdag 25 juli 2015

Er komt een tijd dat je moet gaan kiezen

Een mensenleven bestaat vaak uit meerdere fasen. Sommige fasen gaan makkelijk en kosten je weinig moeite, andere fasen zijn moeizaam en gaan zwaar. Gemiddeld gaan we door zeven kritieke fasen heen waarbij de fasen van peuter naar jong kind, de puberteit, de jong volwassenheid, de 30er jaren, de midlife/menopauze en de fase van het oud worden zo'n beetje de meest kenmerkenden zijn.

Tijdens deze levensfasen staan we telkens weer (on)bewust op een kruispunt in ons leven. We kijken terug en blikken vooruit. Hoe hebben we het gedaan en hoe willen we verder gaan. Hoe is ons leven tot dan toe verlopen en wat hebben we bereikt. Wat is er gelukt en wat niet, hoe kwam dat?

Er worden ontwikkelingssprongen gemaakt in onze hersenen als het gaat om onze persoonlijkheid, onze groei en geestelijke ontwikkeling. We krijgen andere interesses, vinden andere dingen plotseling belangrijk worden, krijgen andere behoeften of willen een andere levensstijl, een nieuwe studie of beroepsrichting, een andere partner (of misschien wel geen partner meer) etc.

Mensen zeggen in zo'n kritiek punt van zo'n levensfase wel eens: "ik herken mezelf niet meer" en dat is een duidelijke aanwijzing dat men op zo'n omslagpunt zit. Alle oude waarden kunnen een voor een weg vallen of zijn hard aan vernieuwing toe. We kunnen ons angstig, verdrietig of boos voelen over iets wat niet goed is gegaan en het kan ons motiveren om een andere keuze te maken.

We sluiten een hoofdstuk in ons levensboek .. en soms sluiten we een boek en beginnen met een nieuw boek.. een nieuwe relatie, een vertrek naar een ander land, een keuze om allen verder te gaan of een totaal andere baan te nemen.

Als je niet weet wat je wilt maar je voelt wel een hoop onrust van binnen of je voelt je heel ongelukkig, depressief of angstig dan is het raadzaam om daar niet te lang mee te blijven lopen en daarvoor hulp te zoeken. Counseling of coaching kan je helpen om het hoofdstuk af te sluiten, om een nieuw boek te gaan schrijven.. Neem vandaag nog contact op als je daar aan toe bent en wel wat hulp kan gebruiken. Mail naar minervacounseling@gmail.com


Geen opmerkingen: