donderdag 23 juli 2015

De warmte en aanwezigheid van iemand kan levensreddend zijn

Een tweelingzwangerschap kenmerkt zich door het voortdurend horen van het moederhart en het hart van het broertje of zusje. Het samen in de baarmoeder zitten, elkaar aanraken, voelen en ervaren.

In 1995 werden de tweelingszusjes Brielle en Kyrie Jackson in de VS, veel te vroeg geboren. Ze werden na de geboorte onmiddellijk gescheiden van elkaar in een couveuse gelegd om infectie gevaar te minimaliseren....

Echter met Brielle ging het al gauw heel slecht terwijl Kyrie wel goed herstelde van de bevalling. Na zoveel maanden warm, veilig en geborgen te hebben samen geleefd in de buik van hun moeder, kon Brielle niet herstellen van de vroeggeboorte. Ze begon ademhalingsproblemen te krijgen, liep blauw aan en ondanks alle goede zorgen op de IC, vreesden de doktoren en verpleegsters het ergste voor haar en hadden aangegeven dat ze het niet ging redden. Hun moeder was radeloos..

Een verpleegster Gayle Kasparian kon het niet meer aanzien en greep in. Geheel tegen ieder protocol in, besloot ze Brielle uit haar couveuse te halen en in de couveuse van haar zusje Kyrie te leggen. Brielle kroop meteen tegen haar zusje aan toen ze haar warmte en lichaam voelde en net alsof haar zusje dit aanvoelde, legde ze haar arm om haar heen. Ze waren weer samen, voelde elkaar weer. En ondanks alle slangetjes en luiers, waren ze weer als een tweeling, heel dichtbij elkaar.

Meteen knapte Brielle op. Haar kleur werd weer normaal, haar hartslag normaliseerde en haar ademhaling verbeterde aanzienlijk. De aanwezigheid van haar zusje had een kalmerend effect op haar en haar stress verminderde zichtbaar waardoor ze ontspande. De reddende handeling van de verpleegster en de liefdevolle warmte van Kyrie, heeft Brielle het leven teruggegeven waarvoor ze bestemd was. Na een paar maanden mochten de meisjes met kerst mee naar huis. Inmiddels zijn ze twee mooie en gezonde meiden worden.

De warmte van een medemens, de liefde en aanwezigheid van een ander, is helend. Eenzaamheid, afwijzing, negeren, verwaarlozing of verstoting is daarom zo bijzonder schadelijk voor lichaam en geest. Gewoon er samen te zijn voor elkaar, te mogen zijn.. een arm om je heen te krijgen, begrip krijgen, acceptatie voor wie je bent zonder oordeel, alleen beschermend is soms al voldoende om een leven te redden. Brielle en Kyrie lieten dit zo klein als ze waren, mooi zien.. Ze zijn nog steeds onafscheidelijk en hecht met elkaar verbonden.


Geen opmerkingen: