maandag 8 juni 2015

Het geheim van veranderingHet geheim van verandering. Veranderen hoe doe je dat?

Het is maar al te vaak zo dat we weten wat we niet willen. We focussen voortdurend op wat we allemaal niet willen in ons leven. Ik wil niet dat mijn kinderen slechte cijfers halen, ik mag geen domme dingen zeggen, hij moet niet zo zeuren, die rot computer doet het niet goed en is veel te langzaam. We kunnen ons vreselijk irriteren aan, ergeren over of boos worden op dingen of mensen die niet doen wat we willen, ons zelf inclusief.

De focus ligt dan op vechten. We verzetten ons, we gaan er tegen in, we rebelleren, we duwen, trekken, pushen, klagen... Onze energie is gericht op wat ons dwars zit. Dat is een tijdje nodig om de pijn te ervaren van wat niet goed voor ons. Pijn, ook al is het psychische pijn, is een drijfveer om te gaan veranderen. Pijn is een tekenen dat het niet goed gaat, dat er iets onze aandacht vraagt. Dat we er iets mee moeten doen.

Vechten is een energie los maker. De energie van het gevecht is gericht tegen het opheffen van belemmeringen en blokkades. Het dient om dingen die fout gegaan zijn, recht te zetten. Het gaat over recht halen of rechtvaardigheid. Dat wat in onze ogen verkeerd gegaan is. Toch kent een gevecht zelden echt winnaars, zelfs al heb je gewonnen. Een slagveld, een strijd gaat zelden zonder kleerscheuren of die strijd nou buiten of in jezelf plaats vindt. Strijden kost bakken energie.

Richt je de vrijgekomen energie op wat je wel wilt dan is je focus heel ergens anders. Je zit niet meer in de vechtmodus. Er is acceptatie i.p.v. strijd. Acceptatie dat iets is, wat het is en de focus richt zich op veranderen van wat je niet wilt op wat je wel wilt bereiken. Van vechten naar bouwen. Of dat nou over relaties gaat die opgebouwd kunnen worden of over zelfvertrouwen in jezelf. Bouwen kost ook energie maar hier zijn wel winnaars. Echte winnaars.. lange termijn winnaars.

Wil jij ook graag bouwen aan een nieuwe toekomst voor jezelf zorg dan dat je de juiste bouwmaterialen hebt, de juiste tekening en weet waar je aan werkt. Lukt je dat niet alleen, vraag dan hulp en begeleiding in jouw bouwproces bij Minerva Counseling en Mediation.

Geen opmerkingen: