dinsdag 2 juni 2015

Een zacht hart in een wrede wereld


Zachtmoedigheid, zachtaardig zijn.. je gevoelens en emoties tonen, je kwetsbaar opstellen, zijn niet zelden kwaliteiten die weinig gewaardeerd worden. Je wordt al snel als "watje" of "slappeling" gezien. De wereld is hard.. wreed soms. Het recht van de sterkste zegeviert en die wint, die schrijft geschiedenis. De evolutie heeft ons geleerd dat je maar beter niet te kwetsbaar kan zijn want dat wordt geheid je ondergang.

Toch is enkel sterk, hard en krachtig zijn niet de weg naar succes. Misschien wel het wereldse succes van het over lijken kunnen gaan om je bankrekening te spekken. Nietsontziend een ander uitschakelen in de concurrentiestrijd om maar zoveel mogelijk geld binnen te halen. Echter succes meten in euro's of dollars, geeft nog geen enkele garantie op geluk en tevredenheid, bleek al eerder uit psychologisch onderzoek.

Rijke mensen zijn niet gelukkiger dan minder rijke mensen. Arme mensen hebben het wel zwaarder en boeten in op hun geluk maar als je eenmaal een bepaalde mate van welstand hebt bereikt, word je niet gelukkiger van nog meer geld en rijkdom.

Echte rijkdom, gemeten aan het geluksgevoel, zit namelijk van binnen. Het heeft weinig te maken met geld en carrière maar alles met verbinding, gevoel en intimiteit. Je geluksgevoel zit gekoppeld aan dingen als gezondheid, de relaties die je hebt met anderen, iets te geven hebben vanuit jezelf, delen wat je te bieden hebt en samen mooie herinneringen maken. Beleven.. en daarvoor is het nodig om je gevoel te tonen.. je compassie, je empathie, je zachtmoedigheid, begrip en het durven delen van wat je bezig houdt, moeilijk vindt of eigenlijk wel heel graag zou willen.

Je kwetsbaar op durven stellen, fouten kunnen toegeven, open staan voor feedback en een ander daarin tegemoet kunnen komen is werkelijke kracht, moed en durf. Het is in een harde wereld als deze, een teken van moed en zelfvertrouwen om je open en ontvankelijk op te kunnen stellen voor dat wat je meemaakt en wie je ontmoet.

Geen opmerkingen: