vrijdag 12 juni 2015

De 8 kenmerken van een disfunctioneel gezin

Een disfunctioneel gezin, het klinkt wat klinisch. Het gaat over gezinnen waar het voor kinderen niet prettig opgroeien is. Waar je als kind schade oploopt waar je de rest van je leven flink last van kan houden.

Lees hier verder

6 opmerkingen:

Marga (http://marga-detweedehelft.blogspot.com) zei

Helaas weet je als kind niet beter dan dat het gewoon is zoals het gaat binnen het gezin. Je hebt immers geen vergelijkingsmateriaal en ben je als kind heel loyaal naar de ouders. Ook is het vaak niet zichtbaar voor de buitenwereld. Patronen worden ingebakken en worden later niet herkent laat staan erkent dat ze diepe beschadigingen in de kern aan brengen. Helaas kan het dan al goed mis zijn voor je hulp gaat zoeken. Wel helder op een rij al deze punten, dank je wel!

Jolande Rommens-Musquetier zei

Ja dat klopt Marga.. het is vaak dat je eerst als kind niet beter weet. Het is voor jou "Normaal" dat het gaat zoals het gaat. Pas later in je leven kom je er dan achter dat het helemaal niet "Normaal" is maar dan is het vaak al te laat en heb je al behoorlijk wat nare dingen meegemaakt en die geven ook vervelende gevolgen voor je psyche. Om dat te herkennen en te gaan erkennen, daar gaat een heel bewustwordingsproces aan vooraf. Het schadelijke werk van zo'n opvoeding is dan al diep ingesleten en komt terug naar buiten in de vorm van angsten, depressies of andere ernstige stressreacties.

Graag gedaan verder. Het is belangrijk dat mensen begrijpen wat er is gebeurd en hoe dat z'n impact heeft op je heden. Dan pas kan je er ook iets aan gaan doen.

Anoniem zei

Help me alstublieft!

Jolande Rommens-Musquetier zei

Het wordt een beetje lastig helpen als ik niet weet wie je bent en hoe ik je kan bereiken.

Anoniem zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.
Jolande Rommens-Musquetier zei

Ter bescherming van je privacy heb ik je persoonlijke gegevens verwijderd. We hebben contact!