zaterdag 4 april 2015

Wat stress doet met je lichaam

Een leraar psychologie loopt rond in het klaslokaal en vertelt over het omgaan met stress. De leraar heeft een glas water in zijn hand. Alle leerlingen verwachten de vraag of het glas halfvol of halfleeg is. In plaats daarvan vraagt de leraar met een glimlach op zijn gezicht: “Hoe zwaar is dit glas?”

De leerlingen geven antwoorden variƫrend van 25 gram tot 200 gram.

De leraar antwoordt: “Het absolute gewicht doet er niet toe. De zwaarte hangt vooral af van hoe lang ik het vasthoud. Als ik het een minuut vasthoud, is het geen enkel probleem. Na een uur krijg ik pijn in mijn arm. En als ik het glas de hele dag vasthoud, zal mijn arm gevoelloos worden en verlammingsverschijnselen vertonen. Hoe langer ik het vasthoud, hoe zwaarder het wordt.”

De leraar vervolgde: “Stress is als dat glas water. Er even last van hebben is geen probleem. Als ik er langer last van houdt, dan zal het me pijn gaan doen. Als ik er maandenlang last van hou, zal het me verlammen. Ik zal tot niets meer in staat zijn.”

Het is belangrijk om stress te verminderen. Om goed voor jezelf te zorgen en te zorgen dat de spanning afneemt, dat het draaglijker wordt. Vergeet niet om het glas water op tijd neer te zetten en als dat niet lukt, vraag dan hulp!

1 opmerking:

Lyann zei

Goede vergelijking