zondag 12 april 2015

Hoe volwassen reageer jij?


Hoe reageer jij als je pijn gedaan wordt? Reageer je wel of niet? Negeer je het? Accepteer je het? Of sla je gelijk terug, word je boos? Stel je vragen? Maak je het bespreekbaar wat het met je doet?

Er zijn zoveel manieren om te reageren op een situatie of op iemand die je raakt en elke manier waarop je reageert, zal weer een reactie oproepen. Ga je voor winnen of verliezen? Maak je er een competitie of een wedstrijd van? Wie kan het snelst reageren, het meest pijnlijkst terug kan "slaan"? Of denk je er eerst eens over na en kom je dan pas terug met een antwoord of een reactie.

De vraag is wat je graag zou willen bereiken met je reactie. Wat is je intentie? Ben je enkel uit op een confrontatie en maakt het je niet uit wat er uit komt of wil je iets verbeteren? Wil je iets veranderen en hoe is jouw reactie dan helpend daarin of is deze contraproductief?

Realiseer je dat wat je doet en zegt vaak weer als een boomerang bij je terug komt, vroeg of laat. Je bent een mens in een sociale omgeving en die omgeving beweegt met jou mee op wat jij doet en terug geeft. Net als een steen in een meer gooien.. het geeft altijd rimpels, trillingen... Dan kan je maar beter zorgen dat het je meer oplevert dan enkel een conflict, een confrontatie en een verbroken relatie.

Geen opmerkingen: