woensdag 8 april 2015

Fouten maken is een ander woord voor groeienRegelmatig coach ik mensen die zich graag willen ontwikkelen, die verder willen komen in een studie of in het werk wat ze doen. Mensen die ergens op vastgelopen zijn of die even iemand naast zich willen hebben die ze begeleidt met die verandering die ze willen zien in hun leven.

Het liefst willen mensen zo snel mogelijk resultaat zien en gunnen zichzelf nauwelijks de tijd om iets te leren. Als het niet gelijk lukt, dan kunnen ze teleurgesteld zijn of boos op zichzelf. Soms vinden ze het maar heel moeilijk om te constateren, dat ze fouten maken, dat het niet gelijk goed gaat. Er is dan weinig ruimte en tijd voor de verandering, terwijl veranderen meestal niet van de ene dag op de andere gaat. Veranderen kost tijd en gaat in stapjes. Net als leren lopen....

Als elke dreumes zou denken wat volwassenen vaak denken, als ze willen leren lopen dan liep niemand meer. Die kleintjes zouden zichzelf dan af kraken, boos worden op zichzelf, teleurgesteld over een zoveelste val op de grond.. en toch is dat niet zo.. de meeste dreumessen kijken misschien even beduusd maar trekken zich weer op en proberen het gewoon nog een keer. Wellicht huilen ze even van schrik als de val wat hard was.. maar ze gaan door. Net zolang tot het wel lukt. Succes is voor de doorzetters. Dat weet onbewust, elke dreumes .. en we leren allemaal lopen.. toch?

Een val op de grond is geen gemaakte fout.. het is een leerproces. En leren is groeien.. opgroeien, ontwikkelen, trial and error. We leren niet zoveel van dingen die gelijk goed gaan.. we leren juist het meest van dat wat mis ging, waar het niet zo lukte zolang we dan maar open blijven staan voor verbetering. Fouten maken mag... fouten maken moet.. anders leer je nauwelijks wat bij en blijf je hangen in wat je al kent en wat je al kan. Dat is ook prima.. als je verder niet vooruit wilt komen.

Voor ieder die dat wel wil, heb ik maar een tip: gun jezelf het proces van fouten maken.. geeft niets.

Geen opmerkingen: