zaterdag 21 maart 2015

Zie jij het? Of zie je het niet? Selectief kijken en weten
Soms denk je dat je alles weet en ziet. Dat je waarneming en je interpretatie zo zuiver is. Dat je de wijsheid in pacht hebt en dat er eigenlijk niet getwijfeld mag worden aan wat je overtuigingen zijn. Ken je dat? Ja? Helaas moet ik je dan ernstig teleurstellen en je zeepbel doorprikken... want je hersenen filteren namelijk dagelijks zeker 80% weg van wat er werkelijk is gebeurd en alleen datgene waar jij je aandacht op hebt of je focus op hebt, dat heb je werkelijk gezien... en zelfs dat is nog maar de vraag?!

Want wat je ziet, is niet wat je interpreteert.. wat je dacht te zien of de helft is je niet eens opgevallen. Mensen die daarom zeer overtuigd zijn van hun gelijk of hun "waarheid" zijn daarom wat te wantrouwen.. er is zoveel meer maar onze hersenen filteren dagelijks alles weg, wat niet in ons straatje past, niet onze aandacht had of niet belangrijk genoeg was om te onthouden omdat het voor ons even niet relevant was.

Zo werkt de selfforfilling prophecie ook. Dat wat je denkt is waar.. dat wat je denkt is namelijk waar je focus, je aandacht is. Dus dat zie je... dat zie je telkens weer bevestigd ook natuurlijk. Dan zeg je: "zie je wel.. ik zei het toch". Ondertussen heb je alles wat het tegendeel zou kunnen bewijzen, allang gemist natuurlijk.. want daar was je aandacht niet bij.

Geloof je het niet? Kijk dan maar eens of je alles gezien had in het filmpje? Had je werkelijk niets gemist? Klopt het allemaal? Of zijn jouw hersenen net zo feilbaar als de mijne? Geloof niet alles wat je ziet.. want er is meer.. wat je niet gezien hebt..

Geen opmerkingen: