vrijdag 6 maart 2015

Wie niet sterk is moet slim zijn

Een oud spreekwoord maar nog altijd even actueel als altijd. Je hebt mensen in alle soort en maten. Slimme mensen, sterke mensen, grappige, aardige, hulpvaardige mensen. Hetzelfde geldt voor dieren. Vandaag las ik:

Stokstaartjes die laag op de pikorde staan, zijn het meest innovatief en volhardend als het aankomt op voedsel zoeken of problemen oplossen. 

Dit komt uit noodzaak, dominante mannetjes kunnen gewoon stelen van anderen en hen uitbuiten, als laaggeplaatste op de hiërarchische ladder loont het dus om meer risico te nemen en zelf problemen oplossen.

Ook in het dierenrijk blijft het - niet sterk dan slim - principe de weg van de evolutie te zijn. Ben je laag in de pikorde dan zal je of meer risico moeten nemen, slim of creatief moeten zijn wil je toch aan je trekken komen en je kostje bij elkaar gescharreld krijgen. Lukt je dat niet dan kom je er niet en zal je je niet voortplanten en doen jouw genetische eigenschappen niet meer mee in de "ratrace" (what's in a name?")

Bij mensen zie je dit ook. Als je kijkt naar de huidige crisis die ontstaan is uit de graaicultuur van machtige sterke (voornamelijk) mannen dan zullen alleen de slimsten en creatiefsten ook succesvol kunnen zijn. Bill Gates, Mark Zückerberg of Stephen Hawking, zijn dan misschien fysiek niet zo sterk maar wel ontzettend slim, durven risico's te lopen en zijn creatief in hun denken en handelen. Net als niet zo sterke stokstaartjes. Ze hebben het daarom ook relatief goed en leven in een zekere mate van overvloed als het gaat om middelen, voedsel en geld.

En hoe zit het met de vrouwen? Zitten daar ook overeenkomsten met die grappige stokstaartjes?

Het alfavrouwtje is meestal het enige dat paart. Het alfavrouwtje verhindert dat andere vrouwtjes zich voortplanten, maar is daarin toleranter nadat ze zelf net gejongd heeft. Het vrouwtje stoot het mannetje steeds weg. Het mannetje ziet zich verplicht het vrouwtje letterlijk in de nek te bijten. Daarna volgt de paring. 

Ik moet lachen als ik dit stukje heb gelezen. Gelukkig hebben vrouwelijke mensen  niet zo'n alfadrang dat we de enige willen zijn die paren met de mannen. Dat is ook wel beter voor mannen en vrouwen in onze maatschappij. Aan de andere kant doen stokstaartjes aan sterke genen en geboorte regulatie op zo'n manier en zal overbevolking  of verzwakte soortgenoten geen grote vlucht nemen.. waar wij als mensenvrouwen dan weer niet veel aan doen tenzij het ons zelf beter uitkomt om niet zwanger te raken... Ik weet niet wie wijzer zijn nu...?

Hoe dan ook...In ieder geval wil ik niet in mijn nek gebeten worden .. laat ik daar maar mee besluiten.


Geen opmerkingen: