vrijdag 20 maart 2015

Verlatingsangst; angst voor de verlieservaring ..angst voor verbinding..

Verlatingsangst is een bekend iets bij mensen die een problematische hechting hebben ervaren in hun jeugd. Ze hebben een ouder of verzorger gehad die er vaak niet voor hen was of hen in de steek heeft gelaten toen ze hem of haar zo hard nodig hadden. Je spreekt hier vaak over emotionele verwaarlozing. Het niet emotioneel beschikbaar zijn van degene die je zo dierbaar is, waar je je afhankelijk van voelt.

Het vervelende van verlatingsangst is dat het een soort van zichzelfvervullende voorspelling is. Je zal altijd wel een keertje weer verlaten worden door iemand. Geen enkele relatie in een mensenleven blijft hetzelfde. Mensen komen en gaan.. partners komen en gaan.. en dat geldt ook voor vriendschappen.

Je trekt een tijdje op met iemand en dan groei je uit elkaar of er overlijdt er eentje. De relatie heeft een begin en een einde. Dat geldt ook voor hoe jij bent en omgaat met anderen. Immers ben je zelf ook niet constant dezelfde persoon en ontwikkel je je ook waardoor je verandert en de ene persoon je meer aanspreekt dan de ander, op dat moment op je levenspad.

Je ontwikkelt vriendschappen met medestudenten en je gaat weer uit elkaar als ieder een baan elders in het land vindt. Je hebt een vriendenkring gekregen in je vrijgezellentijd maar nu is daar niet zoveel meer van over, nu iedereen een druk gezinsleven heeft. Beste vrienden of vriendinnen kunnen een ander levenspad kiezen, een andere afslag en je groeit uit elkaar.

Je afschermen van mensen uit angst voor verlating, maakt dat je nooit meer fijn of waardevol contact zal ervaren uit angst voor verlies. Uit angst voor de pijn en het verdriet wat dat met zich mee brengt. De vraag is dan: wat verlies je dan nog meer.. buiten het verlaten worden? Je afschermen van mensen maakt je onbereikbaar voor anderen. Een psychologische vesting waarvan de ophaalbrug is opgehaald en er niemand meer echt binnen kan komen. Is dat hoe je echt wilt zijn? Hoe je verder wilt leven? Onbereikbaar voor anderen en zonder verbinding met een ander?

Het is niet fijn als je afgeschermd leeft uit angst voor verlating. Het is pijnlijk, eenzaam en maakt je sociaal arm.  Wellicht wil je graag leren om beter met verlatingsangst om te gaan of wil je leren hoe je je sociale netwerk kan uitbreiden. Minerva Counseling kan je helpen om dit uit te puzzelen en het verleden hiervan te verwerken. Zou het niet fijn zijn als je weer wat meer onbevangen relaties met anderen aan zou durven gaan? Dat je ook kan genieten van het gezelschap van anderen zonder je druk te maken over een evt. afscheid? Vraag hulp en neem vandaag nog contact op via het contactformulier op deze site.

Geen opmerkingen: