zondag 29 maart 2015

Leven in Balans. Stofjes in de hersenen.. wat doen ze met je?

"Wist je dat zingen de aanmaak van serotonine bevordert? Serontine is een stof  die depressies tegengaat, en voorkomt dat een mens zwaarmoedig wordt. Het is een neurotransmitter die kalmerend inwerkt op onze stemmingen en emoties, en zelfs slapeloosheid kan voorkomen. Ook zijn er verbanden aangetoond tussen een laag serotonine gehalte en migraine. Daarom wordt serotonine het gelukshormoon genoemd."

NFG
Mooie uitspraak uit een NFG nieuwsbrief die bij mij in de emailbox viel. NFG is de Nederlandse Federatie Gezondheidszorg. De beroepsvereniging van ondermeer de psychosociaal hulpverleners waar ik zelf onder val.

Onze stemmingen worden bepaald door "stofjes" in de hersenen. Deze stofjes worden ook wel hormonen en neurotransmitters genoemd. Ze worden aangemaakt in diverse organen in je lichaam (schildklier, alvleesklier, bijnieren etc.) en hebben invloed op de werking van je lichaam en geest.

Als je bijvoorbeeld schrikt dan komt er adrenaline vrij. Die zorgt er voor dat je sneller gaat ademen, dat je spieren zich aanspannen en dat je hart harder gaat pompen, zodat je je kan verweren (vechten) of hard weg kan lopen bij gevaar (vluchten). En als je iemand knuffelt dan komt het hormoon Oxytocine vrij. Dit hormoon zorgt er in je hersenen voor dat je je verbonden voelt met die persoon, dat je liefde, warmte en geborgenheid ervaart en zorgt ook voor borstvoeding bij een moeder die een baby'tje heeft gekregen.

Allerlei stofjes dus die je lichaam maar ook je psyche aansturen. Die zorgen dat je je goed voelt, of alert voelt. Echter als je een (tijdelijk) tekort van die stofjes hebt, door welke reden dan ook, dan ben je uit balans. Dan voel je je niet goed, kan je niet meer goed functioneren. Tekorten van stofjes komen in 95% van de gevallen door stress, ongezonde leefwijzen, nare gebeurtenissen uit het verleden of in het heden, niet functioneel denken, voelen en gedrag. Je kan er pillen voor gaan slikken, zoals je paracetamol slikt als je koorts ervaart, echter dat neemt de oorzaak niet weg. De pillen onderdrukken de symptomen van het tekort of vullen tekorten aan stofjes aan maar het lost niet het onderliggende probleem op.

Belangrijk is dat je aan de oorzaak iets gaat veranderen, er iets aan gaat doen. Immers als je een rotte kies hebt dan ga je ook niet alleen maar paracetamol slikken maar laat je de kies behandelen of verwijderen. Als je autoband klapt blijf je ook niet op je reservewiel rondrijden.. dan zou onverstandig zijn want op enig moment werkt de tijdelijke oplossing niet meer en ben je nog verder van huis.

Pak de oorzaak van je problemen aan, verwerk oud zeer, breng je leven in balans zodat je weer voldoende stofjes aanmaakt en hebt om er goed tegen te kunnen. Haal de stressbronnen weg, leer er beter mee om gaan, richt je leven anders in, eet gezonder, beweeg meer ... en zing wellicht eens wat vaker

Mocht dat niet meer helpen allemaal, zoek dan hulp en vraag counseling aan.. Verander je leven, begin bij jezelf!

Geen opmerkingen: