maandag 30 maart 2015

Hoe je autisme kan inzetten voor dierenwelzijn!

Hoe je autisme kan inzetten bij je passie voor katten.

Het is wel vaker gebleken dat mensen met autisme, uitstekend in staat zijn om zich heel goed te verplaatsen in wat goed is en niet goed is voor dieren. Ik heb een aantal jaar geleden de prachtige film over het leven van Temple Grandin gezien en wat zij voor elkaar kreeg in de koeienhouderij is van onnavolgbare klasse. Dat kan alleen iemand die autisme heeft want zo iemand ziet elk detail, elke schaduw, elke beweging van de koe en de kudde.

Mensen met autisme kunnen zich misschien dan niet altijd zo goed inleven in mensen en de sociale etiquette die daarbij hoort, ze zijn vaak erg goed in staat om te begrijpen hoe dieren zich voelen, waar ze van schrikken en wat ze raakt. Waarschijnlijk omdat mensen met autisme zelf erg prikkelgevoelig zijn en ook moeilijk tegen verandering kunnen, daar makkelijk van schrikken als iets plotseling anders is dan anders.

Daarbij zijn deze mensen, doordat ze anders denken, anders redeneren, vaak ongelooflijk creatief en constructief in hun denken. Ze zijn dan helemaal gebiologeerd door iets en gaan tot in perfectie er mee door. Deze kwaliteit is misschien niet altijd makkelijk om mee om te gaan maar ze zijn wel in staat om hoog gekwalificeerd werk af te leveren.

Geniet van het volgende filmpje van deze meneer met Asperger autisme. Hij heeft een kattenparadijs in zijn woning ontworpen en gemaakt. De creativiteit en ook het briljante denkwerk is opvallend en mooi om te zien. Volgens mij zijn de katten er ook erg blij mee. Win/Win zou ik zeggen..

Geen opmerkingen: