maandag 9 maart 2015

Angst overwinnen


Niets is zo moeilijk als je eigen angsten overwinnen. Als kind heb je waarschijnlijk al geleerd om je angsten te overwinnen. Misschien was je wel bang dat er iemand onder je bed zat of dat er in het donker plotseling een eng persoon zou komen. Of wellicht was je bang dat je iets niet zou kunnen en dat je jezelf pijn zou doen of belachelijk zou maken.

Als mens overwinnen we veel angsten, dat doen we dagelijks. Als een angst eenmaal overwonnen is dan gaat het steeds makkelijker en op een goed moment draaien we er ons hand niet meer voor om. Dan kunnen we ons al bijna niet meer voorstellen dat we dat eerst zo moeilijk gevonden hebben.

Van de week sprak ik een jongedame die angstig was om iets te doen wat ze moeilijk vond. Ze wilde telkens van mensen in haar omgeving horen, dat ze het wel kon, dat ze het vast wel goed zou doen. Ze zocht voortdurend geruststelling. We raakten in gesprek en ze gaf aan dat ze eigenlijk continu bevestiging zocht want anders durfde ze niet om iets moeilijks te ondernemen. Dat was best wel lastig, vond ze zelf. Toen vroeg ze me: "hoe kan ik er voor zorgen dat ik niets steeds die bevestiging van anderen nodig heb en van hen afhankelijk voel?" "Goede vraag.. "zei ik. "Wat heb je nodig van hen dat je zelf niet hebt?"

Op dat moment begon het haar te dagen dat het in iets in zichzelf moest zijn. En samen gingen we op een korte ontdekkingstocht. Wat maakte het voor haar zo moeilijk om op zichzelf te vertrouwen? Waar was ze nou eigenlijk echt bang voor? Hoe kwam dat? Hoe sterk wil je iets bereiken? Hoe zou je je voelen als je het bereikt had?

Soms kan succes ook bedreigend zijn. Kan de gewenste uitkomst ook eng zijn omdat het anders is, en nieuwe uitdagingen met zich mee brengt. Omdat er andere consequenties aan vast zitten. En soms moet je diep graven in jezelf om je eigen belemmeringen onder ogen te komen en op te lossen. Hoe dan ook is het belangrijk dat je het graag wilt bereiken, zodat je sterker bent dan je angst. Dat je de moed en durf hebt om er door heen te gaan. Het zo graag willen dat je het er voor over hebt om door je eigen angst heen te gaan.

Een mooi stukje counseling met een jongedame die in zichzelf durfde te kijken en te voelen. En toen eenmaal de blokkades gevonden waren en ze het gevoel had dat ze sterker was dan ze zelf dacht, kon ze weer verder... het was er al.. het zat in haar zelf. De sleutel tot haar probleem lag niet bij anderen maar ze had deze diep bewaard in haar psyche.. en toen we deze gevonden hadden, kon ze weer door..en opende ze nieuwe deuren in haar leven.


Geen opmerkingen: