maandag 23 februari 2015

Psychische EHBO training bij Minerva Counseling

Eigenlijk is het raar dat je wel EHBO cursussen hebt waarin je leert om mensen te helpen bij een gebroken been of bloeding maar dat je deze cursussen niet hebt als het gaat om psychische ziekten. Heel vaak zitten mensen met hun handen in het haar als ze in hun omgeving worden geconfronteerd met psychische aandoeningen van hun geliefden, collega's of naasten, als ze deze al herkennen... als psychische aandoening. Zonder herkenning gebeurt er al helemaal niets..

Het herkennen van psychische aandoeningen is een eerste stap op weg naar juiste hulp en begeleiding. Psychische aandoeningen sluipen er soms stiekem langzaam in. Denk aan burn-out, een eetstoornis of een manische depressie. Je merkt het niet zo makkelijk, herkent ze niet als zodanig omdat het zo geleidelijk gaat.

Totdat je partner, je vader of je zus in een keer psychisch in elkaar stort. Het gaat niet meer..
Wat moet je dan doen? Wat kan je wel zeggen en wat beter niet?

Niet zelden worden er dingen gezegd tegen iemand die overspannen of depressief is, die het enkel nog erger maken. Met de beste bedoelingen overigens.. maar niet helpend. Machteloosheid wordt vaak gevoeld bij mensen die graag er voor een ander willen zijn maar niet weten hoe?! Collega's die niet weten hoe te reageren als er iemand re-integreert vanuit een burn-out situatie, leidinggevenden die graag willen weten hoe ze hun medewerker kunnen begeleiden hierin of het ziekteproces willen leren (her)kennen. Ouders die de eetstoornis van hun dochter pas heel laat door hadden of een partner die de depressie echt niet zag aankomen.

Minerva Counseling heeft een basistraining gemaakt voor iedereen die graag psychische EHBO wilt leren. De training leert je  het herkennen van psychologische problemen, het inschatten van de ernst er van en hoe je er mee kan om kan gaan als jijzelf of iemand in je omgeving hier last van heeft. Je leert gesprekstechnieken en krijgt handvatten en informatie over de werking van de hersenen en emoties, de invloed van gedachten op gedrag. Tevens leer je omgaan met psychische problemen en waar je de juiste hulp en informatie kan vinden.

Een maatwerktraining is mogelijk voor bedrijven, organisaties, verenigingen of stichtingen die graag mensen willen informeren en krachtiger maken. Mantelzorgers kunnen veel aan deze trainingen hebben maar ook leidinggevenden, medewerkers of onderwijspersoneel. Je kan deze training ook in je wijk of buurtcentrum laten geven. Kortom voor iedereen die graag wat meer wilt weten over psychische EHBO en hoe dan te handelen.

Trainingsmogelijkheden kunnen aangevraagd worden via minervacounseling@gmail.com. De training duurt in het totaal 12 uur en kan worden opgedeeld in twee dagen of vier dagdelen. Kosten in overleg en zijn afhankelijk van trainingslocatie en wensen.

Wat zou jij graag willen leren?

Geen opmerkingen: