dinsdag 24 februari 2015

Positief Opvoeden, een training waar je energie van krijgt

Gisteravond de eerste training Positief Opvoeden (CJG) afgesloten op basisschool de Boomgaard in Breda. Samen met collega trainer Nathalie een ontzettend leuke groep ouders mogen trainen voor vier avonden en we waren het er allemaal over eens.... Zo jammer dat het al weer afgelopen is.. We gaan elkaar missen, als groep.

Nathalie en ik hebben ontzettend geboft met zo'n leuke oudergroep, als startgroep op deze school. De groep was een gemengd gezelschap en alle ouders waren heel betrokken bij de opvoeding. Ze waren leergierig en ervaringsdeskundig als het ging om opvoeden. Leuk om te zien hoe ze enthousiast mee deden om te kijken naar hoe het nog beter kan maar vooral ook oog te hebben voor wat er allemaal al wel goed gaat... want dat vergeten we maar al te makkelijk, bleek maar weer.

Als ouders ligt je focus, in de hectiek van de dag, te makkelijk op wat er niet goed gaat. Immers daar wil je wat mee. "Niet schreeuwen, niet op de bank springen, kleed je nou eens snel aan, eet je bord leeg.. " Wie kent ze niet? De achteloze opmerkingen die door de dag heen toch wel de sfeer bepalen. De kinderen die mee moeten in de stroom van het drukke gezinsleven, de ochtendspits in huis met wassen, aankleden, ontbijten (als daar al veel tijd voor over is). Naar school (doe je jas aan! heb je je drinken bij je?), moeders en vaders die zich naar het werk haasten en dan na een lange dag weer thuis moe op de bank ploffen..daar word je als ouder maar ook als kind vaak best narrig van.

In de cursus Positief Opvoeden nemen we al die momentjes eens even onder de loep. Wat gebeurt er nou eigenlijk als het fout gaat.. en vooral ook.. hoe is het thuis, als het goed gaat? En hoe komt dat dan? Niet zelden kwamen ouders er achter dat het vaak niet bij de kinderen zelf lag maar dat het soms lastige gedrag van hun kinderen, een reactie of het gevolg zijn van hun eigen houding en gedrag. Een moeder verwoordde het zo mooi: "ik zie nu wel in dat niet mijn kinderen in deze situatie moeten veranderen maar dat ik zelf hierin het anders moet doen".  En een vader zei gisteren in de evaluatie: "eigenlijk weet je het allemaal wel, als theorie maar in deze cursus word je je veel meer bewust van wat de impact is en hoe je met kleine dingen al een groot verschil kan maken".

Positief Opvoeden is geen methode die je vertelt hoe je moet opvoeden of die je beoordeelt op je ouderschapskwaliteiten. Het is ook geen training voor ouders die problemen hebben. Het is een verdiepende cursus voor ouders die graag meer willen weten over opvoeden, hoe het ook anders kan. Een cursus waar veel ruimte is voor het uitwisselen van ervaringen en waarin blijkt dat er heel veel eigenlijk best goed gaat en dat het bij een ander niet zoveel anders is dan bij jou thuis.. Of zoals een moeder zo mooi mij feedback gaf: "herkennen van jouw gezin in mijn gezin" en ze tekende daar een zonnetje bij.

Een training die Nathalie en mij in ieder geval heel veel plezier en energie heeft gegeven. En dat kregen we ook terug van onze cursisten in de evaluatie. Ze vonden de training top! Energiek, enthousiast, motiverend en deskundig... iedere ouder zou dit moeten doen... was hun conclusie.En ondanks dat sommigen al een lange werkdag gehad hadden, gingen ze met meer energie naar huis dan waarmee ze kwamen, elke trainingsavond weer. Het was een cadeautje voor henzelf .. als ouder.

Een mooier compliment als trainer kan je eigenlijk niet krijgen.. ik gloei nog even na..Bedankt supergroep.. tot 8 juni... dan komen we weer even terug bij elkaar.. omdat we dat leuk vinden en graag willen weten waar iedereen staat en hoe het gegaan is..

Geen opmerkingen: