zaterdag 28 februari 2015

Een visionboard of dreamboard maken als focus op de toekomst


Een leuke manier om je focus scherp te houden op waar je naar toe wilt werken, is een visionboard maken. Het woord zegt het al; vision.. visie.. daar waar je je op richt. In managementtaal vaak de "stip op de horizon" genoemd maar dat is zo vaag... een stip. Zegt zo weinig verder en weinig inspiratief.

Zelf heb ik een voorkeur voor beelden. Beelden, plaatjes en mooie spreuken maken gevoelens en emoties in iemand los. Een plaatje zegt ook meer dan 1000 woorden kunnen zeggen en het spreekt je onderbewuste ook beter aan dan enkel een stip of droog document vol geschreven met abstracte taal.

Het is daarbij een heel creatief proces om een visionboard (of dreamboard, zoals het ook wel wordt genoemd) te maken. Het er mee bezig zijn door plaatjes te verzamelen, te bedenken hoe het er uit zou moeten zien, het maken er van, het schuiven met de plaatjes tot het goed voelt.. het werkt allemaal mee om te focussen. Het is een actief proces waarbij je psyche heel intensief en creatief op een leuke manier bezig is met hoe jij je toekomst zou willen vormgeven.. letterlijk bijna, in dit geval.

Bij psychologische hulpverlening is het vaak zware materie, zware kost. Het doorwerken en verwerken van pijnlijke en moeilijke zaken is niet altijd even leuk. Terwijl mensen nou juist liever voor plezier gaan dan voor pijn. Daarom probeer ik mijn counseling ook leuk te maken. Niet alleen maar zware gesprekken gericht problemen maar ook uitdagingen, oefeningen, creatieve opdrachtjes.. want het werkt allemaal een stuk beter en is meer helpend als het leuk is. Het haalt de scherpe randjes er wat van af. Het maakt het makkelijker en helpt relativeren.

Een visionboard maken past goed bij het doelen stellen. Waar wil je naar toe? Hoe zou dat er moeten zien voor jou? Hoe zou je dat willen hebben? Het is een ontzettend leuke manier om helend bezig te zijn.

Hoe maak je er een visionboard?
Dat kan op meerdere manieren. Je kan het digitaal doen, bijvoorbeeld via Pizap. Kies dan de collage optie en verzamel je plaatjes van internet. Maar het kan ook gewoon met een schilderdoek, lijm, schaar, een stapel van verschillende soorten tijdschriften en ander knutselmateriaal. Het is maar net wat jij leuk en prettig vindt.

Ik ga jullie als lezers nu allemaal huiswerk geven.. je raadt het al: maak je eigen visionboard voor 2015 en hang deze op een zichtbare plaats in je huis waar je vaak komt zodat je er telkens weer aan herinnerd wordt wat je wilt, waar je naar toe wilt en wat voor jou belangrijk is!

Wil je graag hulp of begeleiding in het verwezenlijken van je doelen? Overweeg dan eens coaching bij Minerva Counseling. Het gaat je zeker verder helpen! Altijd fijn als er iemand naast je staat die je helpt om verder te komen. Vraag om een gratis kennismakingsgesprek via minervacounseling@gmail.com

Geen opmerkingen: