zondag 22 februari 2015

Dieren kunnen ook psychisch ziek worden
Een interessante TED talk van Laurel Braitman over dieren en psychische ziekten. Ze vertelt over haar eigen hond, een Berner Sennen hond die duidelijke dwangmatige trekken heeft en over andere diersoorten die last hebben van angst, dwang, depressie of ptss.

Laurel studeerde biologie en is Dr. in de wetenschapsgeschiedenis en ze weet bijzonder veel op een leuke manier te vertellen over psychische aandoeningen bij dieren die we bij mensen ook kennen. Dieren kunnen hiervoor behandeld worden met medicatie en therapie, net als dat we dat bij mensen doen. Er bestaan dierenpsychiaters en gedragskundigen en veel medicatie die ze krijgen is in het verleden ook op dieren getest, nog voordat het aan mensen mocht worden verstrekt.

Laurel laat zien dat dwangmatig gedrag bij dieren niet alleen ontstaat door opsluiting of mishandeling. Dieren kennen net als mensen, een aangeboren kwetsbaarheid als het gaat om dwang gedrag, angst of depressie. Het ene dier ontwikkelt het niet en het andere dier wel, in hetzelfde huishouden, onder dezelfde omstandigheden. Dieren nemen gedrag over van hun baasjes of van andere dieren en kennen ook ptss na dat zij in een oorloggebied hebben geleefd. Ze kennen net als mensen trauma's die soms maar moeilijk helen.

Kortom een TED talk die de moeite waard is en die qua verhaal net zo interessant en onderhoudend is als die van Brené Brown.

Je kan de ondertiteling naar Nederlands omzetten onderin de afspeelbalk van de TED talk.

Geen opmerkingen: