vrijdag 23 januari 2015

Wat je denkt is waar?!


Wat je denkt is waar.. Als je denkt dat het niet gaat lukken, dat je het niet kan, dat er nooit wat zal veranderen, dan is dat vaak ook zo. Immers wat je denkt is waar.. en daar leef je dan ook naar. Het is daarom ook zo moeilijk om op andere "gedachten" te komen.. een andere manier te zien want dat wat je denkt dat waar is, werkt als zich zelf vervullende voorspelling. En dan filteren je hersenen alles wat niet overeenkomt met je denkbeelden, dat vanzelf weg. Je ziet, hoort en ervaart alleen datgene waarvan je al overtuigd was.

Dat noemen ze blinde vlekken hebben en alle mensen hebben blinde vlekken in hun denken. Je bent overtuigt van iets of je denkt iets over jezelf wat niet overeenkomt met wat de meeste mensen van jou zien of bij jou ervaren. En als iemand je daar over aanspreekt dan kan je daar heel verbaast op reageren. Of je zegt: ja dat kan nou wel zo zijn maar ik zie het toch anders.. of ik voel het toch niet zo..

Gedachten over jezelf, over je kunnen of over je gevoelens, kunnen veranderen. Je kan anders leren denken, andere gedachten aanleren of gaan krijgen door dat je nieuwe inzichten verwerft over iets. Het is daarom zo belangrijk om open te blijven staan voor nieuwe dingen, nieuwe ervaringen op te gaan doen en niet alleen maar in je comfortzone te blijven zitten. Daar leer je niet zoveel van.. daar kan je enkel bevestigt krijgen wat je al wist.

Lukt het niet om zelf uit negatieve denkpatronen te komen, loop je elke keer vast in wat je wilt doen of blijf je maar met die nare gedachten in je hoofd zitten, overweeg dan eens counseling. Counseling is een nieuwe methodiek in Nederland en valt onder de alternatieve geneeswijzen. De methodiek is gebaseerd op de humanistische psychologie van Carl Rogers en de gespreksmethodiek van Gerard Egan. Het gaat uit van de gezonde mens die tijdelijk een probleem heeft en hier begeleiding in wilt.. dat kan ook gaan over negatieve gedachten of hinderlijke denkpatronen.


2 opmerkingen:

Anoniem zei

Is counseling eigenlijk een soort van psychotherapie? Je beschrijft dat counseling valt onder alternatieve geneeswijzen en psychotherapie is dat volgens mij niet. Wat is dan het verschil tussen counseling en (vormen van) psychotherapie?

Jolande Rommens-Musquetier zei

Counseling is niet hetzelfde als psychotherapie al heeft het zeker raakvlakken als het gaat om de interventies en methodieken die gebruikt worden. De verschillen zitten in de eigen methodiek. Counseling kent een gespreksmethodiek gebaseerd op de humanistische psychologie van Carl Rogers en is verder uitgewerkt door Gerard Egan. Psychotherapie komt meer voort uit traditionele psychologische stromingen zoals de psycho analyse en het behaviourisme (volgens mij).

Er is nog een groot verschil nl. dat counseling alleen geschikt is voor gezonde mensen met een tijdelijk psychisch probleem. Psychotherapie behandelt ook persoonlijkheidsstoornissen zoals Borderline, Schizofrenie, Narcisme, Antisociale PS, ADHD en autisme.

Counseling is meer basiszorg voor geestelijke gezondheid waar psychotherapie meer met de zwaardere en complexe psychiatrische aandoeningen werkt.