woensdag 28 januari 2015

Mindfulness oefening, een helend moment in de drukte van alledag,


Dingen doen met aandacht, je ergens bewust van zijn terwijl je het doet.. het is helend en belangrijk om je leven te leven en niet aan je voorbij te laten gaan. Dat je daarna terug kijkt en denkt: "waar bleef die tijd? Wat heb ik er eigenlijk mee gedaan?"

In de cursus positief opvoeden die we vanavond gaven kwam het weer eens heel nadrukkelijk naar voren. Niet vanuit mezelf als trainer maar het was de constatering van de ouders zelf, de cursisten. Hoe belangrijk het is om echt aandacht te hebben voor je kinderen.. echte kwaliteitstijd samen te hebben.. Niet vanuit de keuken roepend of terwijl je met een half oog op je smartphone kijkt maar echt er ZIJN voor elkaar.

Elkaar in de ogen kijken terwijl je praat, echt contact maken, elkaar niet alleen horen maar ook werkelijk naar elkaar luisteren. Voelen, begrijpen wat die ander zegt.. zijn of haar gezichtsuitdrukking erbij taxeren en het gezegde even te laten bezinken in jezelf. Wat wil die ander nou eigenlijk? Wat zegt hij of zij nou echt? Welke behoefte wordt daar uitgesproken? Misschien wel niet direct maar wel indirect? Hoe kom je er achter?

Mindful leven is zo makkelijk nog niet, zeker niet in onze prestatiemaatschappij waar alles lijkt te draaien om tijd, geld en scores. Waar werkdruk en werkstress al begint op de basisschool als je binnen een bepaalde tijd een leestoets met woordjes of een rekentoets met rijtjes sommen af moet hebben. Je wordt er op geconditioneerd, zoals dat heet. Deze druk zet zich door in het werkende leven.Tijd : opdracht = productieresultaat. Je baas of de organisatie verwacht dat je productie in zo min mogelijk tijd levert. Dat moet zichtbaar zijn in getallen en cijfertjes bij voorkeur in FTE's  en hoeveel werk in hoeveel tijd er gedaan kan worden in KPI's (kernprestatie indicatoren).

En onderweg, ergens in ons leven botsen we keihard op een muur op, op enig moment. Dat kan vroeg of laat zijn maar die muur komt er. De muur die grenzen van ons kunnen aangeeft. De muur die zegt: "als je hier over heen gaat dan is de weg terug moeilijker te vinden." We nemen vaak heel wat muurtjes tot we volkomen uitgeput zijn.. verslagen.. En dat we dan moe en angstig zijn als het niet meer lukt, is vaak het resultaat. "Het lukt me niet meer.. ik kan het niet meer.." is dan de verdrietige constatering. Vaak wordt het op het ouder worden gegooid maar het is niet alleen maar het ouder worden. Het is een emmer die langzaam vol is gelopen. De bekende druppel die maakte dat de emmer over liep.. dat er niets meer bij kon.. de last is te zwaar geworden en er moest te hard worden gehold. De energie is op.

Mindful leven helpt je om tot rust te komen.. om terug naar jezelf te gaan. Te luisteren naar jezelf en je omgeving. Om te horen, zien, voelen en ervaren wat werkelijk belangrijk is in jouw leven en de jaren die nog voorbij zullen gaan. Een moment van bezinning over de werkelijke waarden die jou helpen om weer gelukkig te kunnen zijn. Niet om te presteren maar om te mogen zijn wie je bent en met wie je graag samen wilt zijn...

De oefening is bedoeld om elke dag minimaal een keertje te doen. Even vijf minuten een time out te nemen op een plekje waar je ongestoord kunt ervaren. Er alleen maar hoeft te ZIJN..


Geen opmerkingen: