maandag 12 januari 2015

Lichaamssignalen die psychisch belangrijk zijn

Je kent ze vast wel, van die uitdrukkingen die mensen gebruiken als ze lichamelijk zich ziek voelen van iets wat psychisch is. Het is leuk en leerzaam om ze eens nader te bekijken en te zien wat voor achterliggende betekenis er is.

"Ik heb er een zwaar hoofd in", zeggen we wel eens. Niet dat ons hoofd nou drie kg zwaarder is geworden maar we twijfelen wel aan de uitkomst van de situatie. We vinden het moeilijk of "zien het donker in". "Met een mond vol tanden staan" geeft iets aan over je gevoel van zelfvertrouwen en weerbaarheid. Vandaar dat als mensen dromen over verlies van tanden of tandproblemen hebben dit iets zegt over hun weerbaarheid. Denk ook maar eens aan uitdrukkingen als "haar op je tanden hebben" wat juist weer aangeeft dat je heel weerbaar bent.. zelfs wat agressief.

Dat ligt als een baksteen op mijn maag!
Deze uitdrukking wordt nogal eens gebezigd als iemand iets in zijn hoofd heeft van wat hij weet of nog moet doen. Een moeilijke situatie overwinnen of vervelende kwestie die speelt. Het gevoel een baksteen in je maag te hebben vanwege een psychische kwestie kan heel letterlijk leiden tot maagpijn, verlies van eetlust, misselijkheid of maagkrampen. Heb je een van die klachten, kijk dan eens wat er voor jou zo moeilijk "te verteren" valt.

Andere uitdrukkingen die te maken hebben met je spijsvertering en iets wat je nog moet verwerken is: "Je gal ergens over spuwen" wat inhoudt dat je je frustratie of boosheid uit. Hierbij komt hetgeen je mee zit er op een zeer bittere manier weer terug uit. Vaak met boze woorden en fel taalgebruik. Last van galklachten? Kijk eens wat je zo kwaad maakt, waar je frustraties zitten.

"Ergens van over je nek gaan", zit ook in deze context, ook al zit de nek hoger. Het willen uitspugen van iets is een verschijnsel wat je vaak ziet in stress situaties. Mensen kunnen dan gaan overgeven bij stress. "Boosheid inslikken, dingen opkroppen" zijn allemaal uitingen van iets wat we psychisch te verduren hebben gekregen maar wat we in ons spijsverteringskanaal lijken vast te zetten.

"Iets op je lever hebben"is nog zo'n uitdrukking. Het betekent zoiets als, iets verborgen houden, iets achter houden waar je niet van wilt dat anderen het weten of zien. Het wordt wat dieper verborgen gehouden. Het is ook vaak iets wat een ander over iemand zegt: hij heeft vast iets op zijn lever.

Hartelijke zaken
"Hartzeer hebben" of een "gebroken hart" hebben duidt doorgaans op liefdesverdriet. Verdriet om het verlies van een geliefde. Zaken die spreekwoordelijk "aan het hart gaan", zijn zaken waar we veel om geven. Waar we veel waarde aan hechten en die voor ons persoonlijk veel betekenen.

Ook de onderkant van ons lichaam kent verschillende uitdrukkingen die iets lichamelijks en psychisch aanduiden. "Ik plas in mijn broek van het lachen .. of van angst..." Beide vormen van plassen komen daadwerkelijk voor maar worden ook wel als beeldspraak gebruikt. Het "dun door de broek gaan", staat voor angst. Diarree komt geregeld voor bij angstklachten.

"Snel op je tenen getrapt zijn" of "Lange tenen" hebben zegt iets over overgevoeligheid. "Snel aangebrand" zijn, snel kwaad worden of al heel gauw iets persoonlijk aantrekken. Het wordt ook wel aangeduid met "op je pik getrapt zijn" wat vooral kennelijk bij mannen voorkomt. Het mannelijke ego is daar wat gevoeliger voor.

"Lange vingers hebben" daarentegen heeft het meer over diefstal. Met je vingers overal bij kunnen om iets te stelen. Dat doe je immers met je handen. Ook "het achter de ellebogen hebben" heeft het over stiekem gedrag. Gedrag waarbij anderen benadeeld worden. Handen en armen worden geassocieerd met heimelijkheid.

Kortom: "iets aan den lijven ondervinden" is wel een onderzoekje waard en kan je veel vertellen over wat je bezig houdt of wat er speelt. Lichaam en geest zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en vertellen iets over elkaar. 

Geen opmerkingen: