zaterdag 10 januari 2015

Intellectueel of emotioneel taalgebruik?

Er zijn meerdere manieren om iets te zeggen en niet zelden leidt een bepaalde manier van praten tot verhitte discussies of een koele, afstandelijke, zakelijke beraadslaging. Hoe doen mensen dat?

Hoe komt het dat je bij de ene persoon gelijk vol in emotie zit en bij de andere persoon rustig, de meest moeilijke onderwerpen kan bepraten. Waarom voel je nou bij de een meer een klik dan bij de ander?

Vaak heeft dat te maken met hoe je communiceert.. met taal. Zit je op dezelfde golflengte met elkaar te zenden en te ontvangen?

Gebruik je dezelfde taal? Of vind je de taal van de ander maar koud en onvriendelijk.. of juist warm en hartelijk? Zie hier het verschil in taal en bedenk welke impact het woord heeft als je het in beide woorden gebruikt in een gesprek..


Rationeel taal gebruik
Emotioneel taalgebruik
Accelereren
Versnellen
Additioneel
Er is meer
Assistentie
Hulp
Anekdote
Grap, verhaal
Pareren
Aanvallen
Aantrekkelijk
Er goed uit zien
Uitdaging
Probleem
Contacteren
Iemand opbellen, schrijven
Bruut
Grof
Doneren
Geven, schenken
Oudere, senior
Bejaarde, de oude
Moeilijk, lastig
Zwaar, niet te doen
Jacquet
Pak
Amusant
Grappig
Onwel
Ziek, niet lekker geworden
Zo spoedig mogelijk
Nu, meteen
Informeren
Vertellen
Intelligent
Slim
Volhardend
Doorzetter, drammerig
Farmaceutisch
Medicijnen, pillen
Transpireren
Zweten
Voorkeur
Graag of liever willen
Jeugdig
Jong

Als je dus met een ander goed wilt kunnen communiceren/praten dan zal je je taalgebruik wat aan moeten passen op die ander. Welke woorden gebruikt hij of zij? Welke intonatie? Praat die persoon hard of zachter.. worden er veel stiltes gebruikt om na te denken? Is het spreektempo langzaam of juist snel? En hoe haak jij daar dan op in. Wil je echt verbinding maken dan pas je je aan, aan de ander. Dat kan je bewust doen maar vaak doen mensen dit al onbewust. Met de een praat je makkelijker omdat die dichterbij jouw eigen spreektempo en manier staat dan met de ander.

Geen opmerkingen: