woensdag 21 januari 2015

Hoe kan je jezelf terugvinden?Het valt niet mee.. als je jezelf kwijt bent geraakt. Veel mensen gebruiken dit gezegde als ze stress ervaren of als ze in een relatie hun eigen identiteit en wat ze willen, niet meer weten te vinden. Dan zeggen ze: "ik ben mezelf verloren.. ik weet niet meer wie ik ben, wat ik wil of wat ik eigenlijk zelf belangrijk vind."

In relaties, of dat nou een partnerrelatie is of een werkrelatie of ouder/kind relatie, heb je grote invloed op elkaar. Soms is er sprake van een machtsverhouding of ongelijkwaardigheid en dit leidt niet zelden tot problemen. Immers degene met de minste macht voelt zich geforceerd of gedwongen om mee te gaan in de ideeën en wensen van degene met meer macht. Macht kan dan macht zijn als in een baas/werknemer relatie maar ook in een ouder/kind relatie zit een machtscomponent. Het kind wilt vaak loyaal blijven aan de ouder en de ouder is dominant over het kind. Het kind zal eerder pleasegedrag gaan vertonen om de ouder, waarvan het afhankelijk is, vooral te vriend te houden. Het kind is er immers afhankelijk van voor overleving.

Je in elkaar verliezen is een romantische term bij partnerrelaties. Verliefd zijn en helemaal in elkaar op gaan, de roze wolk.. samen vertrouwd zijn en aandacht voor elkaar hebben tot in het oneindige. Dan verlies je je in een ander. Echter dit verliezen in een ander kan ook negatief uitpakken. Vooral als de ene partner zich machtiger opstelt tegenover de andere partner en gaat domineren. Dingen wilt gaan bepalen voor de ander.. dan verlies je jezelf ook in een relatie want je moet continu buigen.. je eigen wil en wensen opgeven om die ander te blijven behagen en verval je in een kindrol zoals een kind zich buigzaam op moet stellen naar de ouder die dominant is.

Overheersing is slecht voor je zelfontwikkeling. Je raakt jezelf kwijt, je zelfbeeld loopt steeds meer schade op en je wordt er steeds onzekerder van. Je wordt klein gehouden en klein gemaakt. Dit is wat je vaak ziet in relaties met een onevenwichtige machtsverhouding. Wil je jezelf terugvinden dan zal je de veroorzakende relatie aan moeten pakken. Doorgaans lukt dit niet alleen. Een overheersende partner is doorgaans geen goede gesprekspartner, immers wil die de macht niet delen en al helemaal niet kwijt.

Probeer hulp te krijgen als je relatieproblemen hebt.. bij welke relatie dan ook. Vraag hulp van een counselor of coach die jou kan helpen sterker te worden, jezelf terug te vinden of schakel een mediator in als je conflicten wilt oplossen of een relatie goed wilt beëindigen. Zodat er een betere toekomst mogelijk is..


Geen opmerkingen: