zondag 4 januari 2015

Hoe kan je je innerlijk kind helen?

Heel veel mensen zijn best wel hard voor zichzelf. Vooral mensen die vroeger door niet zulke liefhebbende of aardige ouders/verzorgers zijn opgevoed. Mensen die te maken hebben gehad met afwijzing, pijn, pesten of (geestelijke) mishandeling, neigen er naar om die schadelijke en negatieve invloeden voortdurend in zichzelf te herhalen.

Ze hebben als het ware deze negatieve zinnen, het negatieve gedrag van anderen uit hun verleden, in zichzelf geabsorbeerd en telkens komt er weer een beetje van terug in gedachten als: "ik ben een loser, zie je wel ik kan dit niet eens, ik had er niet moeten zijn, wat een dom rund ben ik nu weer, ik ben nergens geschikt voor, ik faal altijd, ik kan nooit iets goed doen, ik ben lelijk, ik ben ongeschikt, ik zou niet moeten leven, ik ben het niet waard etc.etc."

Ze hebben de bestraffende of kritische ouder van vroeger in hun denkpatronen geïntergreerd en die komt telkens weer naar boven met het negatieve commentaar van vroeger, alsof er een duiveltje op je schouder zit, die telkens weer verteld hoe stom je bent, hoe dom je doet en hoe je weer tekort schiet. Dit patroon zie je ook bij mensen die in het verleden gepest zijn. Ook zij hebben die pesters in zichzelf opgenomen en geïntergreerd. De pesters leven in de psyche door en steken de kop op als het even niet goed gaat of als er iets getriggerd wordt.

Hoe kom je er vanaf?
Dat is best wel lastig want die negatieve stemmetjes in jezelf zijn vaak heel hardnekkig. Ze laten zich niet wegsturen of verdrijven. Ze komen gewoon weer terug bij een volgende gelegenheid. Er tegen vechten helpt niet want tegen jezelf vechten kost je alleen maar een hoop energie en is zoiets als tegen de stroom in zwemmen. Erg vermoeiend.. weinig resultaat.

Wat je wel kan doen is eens een andere stem in jezelf op te roepen. De stem van je volwassen zelf, die je nu bent. Wie weet ben je wel moeder.. een liefhebbende moeder van je kind(eren). Als je in staat bent gebleken om die liefhebbende ouder te ontwikkelen dan kan je deze ook inzetten voor jouw innerlijke kind. Laat die liefhebbende ouder in jezelf eens naar voren komen. Visualiseer haar/hem, laat haar/hem zich ontfermen over het kwetsbare kind in jou.. Wees eens lief voor jezelf zoals je dat zou zijn voor een klein kindje.. Je bent immers nog steeds een kwetsbaar mens...

Lukt het niet alleen? Wil je graag begeleiding of hulp bij het herstellen van de pijn van vroeger? Neem dan contact op met mij via minervacounseling@gmail.com. Dan kijken we samen naar waar je mee zit en hoe je hier in kan helen.

Geen opmerkingen: