maandag 29 december 2014

Positieve en negatieve eigenschappen


Er wordt vaak gedacht in twee deling als het gaat om eigenschappen. In onze taal hebben we voor elke positieve eigenschap ook een negatieve variant. Zo heb je voor respectvol zijn, de tegenhanger van respectloosheid, Een doorzetter wordt een drammer en een bescheiden iemand wordt een meningsloze passieveling.

Als je met mensen praat dan krijg je al wel een beeld van hoe ze tegen zichzelf en andere mensen aan kijken. Mensen zitten vol met oordelen over zichzelf en over anderen. Positieve oordelen en negatieve oordelen waarna ze mensen een positieve of negatieve eigenschap toe dichten.

Toch durf ik de stelling aan dat er geen negatieve eigenschappen zijn. Alle eigenschappen die een mens heeft zijn positief. Het is enkel dat mensen soms doorschieten in hun positieve eigenschappen en dan voor hun omgeving daarin vervelend worden. Een doorzetter die een drammer wordt.. of een creatief iemand die doorslaat naar chaotisch zijn.. Het doorslaan in je kernkwaliteit (want daar hebben we het dan over) is een negatief aspect van de positieve eigenschap. Daar kan je trouwens wel iets aan doen. Mocht je daar interesse in hebben dan kan je counseling vragen en dan maken we samen jouw kernkwadranten.

We kijken dan naar je positieve eigenschappen en naar waar het mis gaat. Welke overtuigingen liggen daar onder en wat maakt dan dat je door schiet? Tevens leer je om hier op een andere manier mee om te gaan en hoe je dat aan kan pakken. Dit kan zowel individueel als in groepstrainingen.

Interesse? Neem vrijblijvend contact op met minervacounseling@gmail.com

Geen opmerkingen: