woensdag 31 december 2014

Optimist versus Pessimist
Optimistische mensen zien al gauw overal een positieve kern in en hebben het doorgaans over positieve eigenschappen van zichzelf of anderen. Pessimisten kennen het half lege glas principe en zien overal de negatieve kanten van. Ze zijn gefocust op wat er fout is, wat fout kan gaan of wat niet goed is gegaan.

De laatste groep (de pessimisten) noemen zichzelf trouwens liever realist als het even kan maar ze hebben niet door dat ze alles doorgaans vanuit het negatieve standpunt benaderen en dat bij hen het glas half leeg is i.p.v. half vol. De waarheid ligt natuurlijk in het midden.

Het is wel een feit dat pessimisten wat realistischer zijn in het inschatten van kansen of mogelijkheden. Toch is dat niet die houding die leidt tot succes. Optimisme is de drijfveer die je nodig hebt om iets tot een succes te maken. Pessimisme maakt dat je vaker opgeeft of er al niet aan begint. Juist het doorzetten van de optimist maakt dat deze uiteindelijk toch succesvol wordt ondanks de nodige hindernissen. De selffulfilling prophecie noemen ze dat. Dat waar je overtuigt van bent komt zo vanzelf uit en wordt "waarheid".


Geen opmerkingen: