zondag 28 december 2014

Ja zeggen terwijl je nee wou zeggen


Hoe vaak gebeurt het niet? Dat je "ja" zegt terwijl elke vezel in je lijf "nee" zegt. En je hoort jezelf weer eens "ja" zeggen terwijl je dit helemaal niet wilt... En dan ontstaat er stress.. spijt, boosheid zelfs.. vaak tegen jezelf gekeerd. Hoe had je nu zo stom kunnen zijn? Dat je alweer er in getuind bent? Dat je niet moediger was en gewoon "nee" zei?

Assertief zijn heet dat. Op een zelfverzekerde manier gewoon "nee" kunnen zeggen. Zonder moeite, zonder schaamte en zonder dat je achteraf gaat zitten piekeren. Assertief zijn kan je leren. Dat is een proces. Het gaat er dan niet alleen om, om bij de kassa iemand aan te spreken als deze persoon voor dringt. Belangrijk is dat je tegen de mensen die dichtbij staan of grote invloed op je hebben zoals je partner, je baas of je kinderen, "nee" kan zeggen. Dat je in staat bent om een grens te trekken en je er aan vast te houden. Zonder angst of bezorgdheid.. zonder schuldgevoel.

Hoe goed kan jij "nee" zeggen als iemand een beroep op je doet en het komt echt niet uit? Wat voel jij als je een deurverkoper "nee" verkoopt? Hoe hard is jouw "nee" als die kleine kleuter van je alweer loopt te zeuren om een snoepje of het doen van een spelletje terwijl jij net hebt gezegd dat ze zich maar eens alleen moet gaan vermaken? Hoe vaak is jouw "nee" aanwezig?

Vind je het moeilijk om "nee" te zeggen dan is dat wel iets om aan te werken, wil je tenminste zonder al te veel stress door het leven gaan. Het zijn doorgaans de meest loyale mensen die hier op stuk lopen. Mensen die zich makkelijk wegcijferen, die graag voor anderen klaar staan.. omdat ze dit zo gewend zijn, zo geleerd hebben of omdat het zo hoort... Counseling kan je heel goed helpen om assertiever te worden. Je leert dan gesprekstechnieken om makkelijker "nee" te zeggen, om goed feedback te geven en er wordt gekeken waarom het nou juist voor jou zo moeilijk is om "nee" te zeggen waar je nu nog "ja" zegt.

Informeer via minervacounseling@gmail.com.

Geen opmerkingen: