zaterdag 6 december 2014

Hoe werkt een verslaving?Met dank aan een van mijn collega OPCers, een prachtige animatie die heel duidelijk uitlegt hoe een verslaving werkt. Soms zeggen beelden meer dan woorden en dat is ook hier wel het geval.

Het filmpje laat zien hoe een verslavende stof meestal eerst uit nieuwsgierigheid eens wordt geprobeerd. Er wordt geëxperimenteerd met het middel wat een bijzonder goede uitwerking blijkt te hebben. Net als met alles wat ons plezier geeft, willen we daar het liefst gelijk meer van hebben. Dat is ook wat hier gebeurd.

Een mens wilt plezier vermeerderen en pijn vermijden. Dat zit in onze psychische natuur ingebakken. Vandaar dat verslavende stoffen vaak al snel zo'n enorme vat op ons brein hebben. Het plezier krijg je immers van het stofje of de handeling zelf. Het pijn vermijden speelt ook mee in verslavingsgedrag want we willen de afkickverschijnselen, nl. het je rot voelen of gestresst voelen omdat je het stofje niet hebt, vermijden. En zo werkt een verslaving dubbel hard in je brein om zichzelf vooral in stand te houden. Helaas heb je daarbij vaak ook steeds meer nodig om hetzelfde effect nog te kunnen bereiken.. totdat je op een punt komt dat je lichaam het niet meer goed kan verwerken allemaal..

Verslavingen zijn daarom niet makkelijk zo maar te stoppen, ook al denken mensen vaak dat het "een kwestie van de knop omzetten" is. Dat je een knop moet omzetten als het gaat om echt willen stoppen, dat is waar maar alleen een wil of motivatie is niet voldoende. Het gaat hier ook om doorzettingsvermogen, de moed om door de afkickverschijnselen heen te gaan, de pijn toe te laten van het afkicken zonder uitzicht op het plezier (de kick). En dan de langzame weg naar boven waarin er nooit meer die "high" kan zijn zonder de verslaving zoals die tijdens de eerste tijd van de verslaving er wel was... Dat is geen opbeurend vooruitzicht voor velen...Daarom is het ook zo moeilijk..

Gelukkig zijn niet alle verslavingen eindeloos ellendig als je eenmaal bent afgekickt. Zelfs een nicotine verslaving afkicken is goed te doen en dat geldt ook voor gok en alcoholverslavingen. Er is geen gemis van een echte "high". Bij drugs en medicatie is dan soms lastiger.. vooral als je psychisch toch al zo kwetsbaar bent.

Geen opmerkingen: